fbpx

GFML-jevci smo doma

23. novembra, leta 1918 je general Rudolf Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Na ta dan Slovenci vsako leto praznujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Po mojem mnenju, se ljudje premalo zavedamo pomena Rudolfa Maistra in njegovega delovanja, saj si upam trditi, da gre za enega najopaznejših in gotovo enega izmed najpomembnejših slovenskih osebnosti. Med njegove največje uspehe lahko štejemo njegovo strateško odločnost, ustanovitev slovenske narodne vojske ter seveda boj za slovensko mejo na severu.

Lahko povemo, da je k slovenskemu ozemlju priključil Maribor in spodnjo Štajersko, kar pa je bil nedvomno izredno pomemben korak, v zvezi z priključitvijo Prekmurja k matični državi. Prekmurci smo se ravno po zaslugi Maistra in še nekaterih drugih pomembnih oseb, kot so Ivan Jerič, Matija Slavič in drugi, lahko priključili matici Sloveniji.

V Beltincih je leta 1919 potekalo zborovanje pred župnijsko cerkvijo. Lani smo obeleževali 100 let od priključitve Prekmurja, v spomin na zborovanje pa so ravno pred cerkvijo v Beltincih postavili spomenik. Ta naj bi s številnimi stebri ponazarjal množico, ki se je zbrala na zborovanju, na treh stebrih pa so upodobljeni najpomembnejši borci za priključitev, Ivan Jerič, dr. Matija Slavič in Jožef Klekl starejši.

nika maister1 nika maister2

Na Rudolfa Maistra smo gotovo lahko ponosni vsi Slovenci, saj se je boril za naš narod in nam priboril to, kar nam pripada. Upam pa, da bomo vsi Slovenci na ta slovenski državni praznik, torej 23.11. izobesili slovensko zastavo in se spomnili na pomen in zasluge generala Maistra ter tako izkazali naše domoljubje in ponos, da smo Slovenci.

Objavljenje vsebine so pregledane, vendar niso lektorirane in ne izražajo stališč Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.
external Oddajte svoj prispevek

Najnovejše

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE