fbpx

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer od marca 2011 nudi zaposlenim, dijakom in študentom možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega omrežja Eduroam. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. Eduroam je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes.

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča dijakom in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši gimnaziji in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (srednje šole, fakultete, inštituti) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko zaposleni, dijaki ali študentje dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini) in to z istim uporabniškim imenom ter geslom kot v "domačem" omrežju Eduroam (npr. profesor/ica Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Ljutomeru ali fakulteti v Mariboru oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

2. Tehnične zahtevnosti za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpirata standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. Navodila za priklop

Navodila za namestitev najdete tukaj. Pomagate si lahko tudi z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi - eduroamCAT ali poskenirajte QR kodo:

prenos

Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji t.j. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer. Dijaki pridobijo uporabniško ime in geslo ob vpisu v začetku šolskega leta oz. na željo posameznika.

Skrbnik omrežja

Damjan Erhatič
Damjan Erhatič
prof. informatike
K-206 Govorilna ura: ČETRTEK 8.50 - 9.35
02 58 58 719
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.