fbpx

Natečaji in razpisi za dijake

Spoštovani,
najprej vas lepo pozdravljam. Pišem vam v zvezi mladinskega projekta MLADI VODITELJI ZDRUŽENI ZA DEMOKRACIJO, ki se odvija pod okriljem programa CERV (Državljani, enakost, pravice in vrednote). Cilj projekta je podpreti demokratično in državljansko udejstvovanje mladih med 14. in 26. letom starosti ter okrepiti pomen njihovega vključevanja in zastopanja v evropskem procesu odločanja.
Zavod Jnana Bhakti Prada Trust, v projektu sodeluje kot eden od 7 pridruženih evropskih partnerjev in hkrati kot koordinator za izvajanje projekta na področju Slovenije. Izzivi, s katerimi se v okviru projekta soočamo, so predvsem pogosto spregledana vključenost državljanov in pravica do sodelovanja v celotni Evropi. Nenehne družbenopolitične spremembe v zadnjih dveh letih ter zdravstvene omejitve in varnostni ukrepi za preprečevanje širjenja COVID19 so ta pojav še okrepili, pri čemer so bili ogroženi zlasti mladostniki, kot najbolj ranljiva skupina prebivalstva. Kriza zaradi COVID-19 je otrokom ovirala predvsem pravico do izobraževanja, jih izpostavljala različnim vrstam nasilja in okrepila neenakosti. Zato je načrtovanje in ustvarjanje priložnosti za mreženje ter omogočanje pravice do sodelovanja za vse otroke in mlade, zlasti neprivilegirane skupine, bistvenega pomena za njihovo dolgoročno podporo, kakor tudi zagotavljanje orodij, ki bodo okrepila njihovo ozaveščenost o pravicah in vrednotah ter povečala njihovo sodelovanje v družbi.
Z uporabo sodobnih medijskih kanalov, ki lahko spodbujajo državljanske razprave in okrogle mize, ter s poudarkom na doseganju mladih iz skupin z manj priložnostmi, želimo s projektom podpreti demokratično in državljansko udejstvovanje mladih ter okrepiti pomen vključevanja in zastopanja državljanov v evropskem procesu odločanja. Projekt je odlična priložnost, da mladi izvedo več o prednostih aktivnega državljanstva in drugih priložnostih, ki jih ponuja EU.
Za uspešno spopadanje z izzivi in namenom doseganja ciljev projekta smo za mlade, ki se bodo vključili v projekt, pripravili naslednje aktivnosti oziroma dogodke:
• Spletni mentorski program za zagovorništvo za 140 mladih voditeljev v 7 partnerskih državah.
• Obiski EU parlamenta za udeležence mentorskega programa.
• Skupno EU srečanje o vključevanju mladih v proces odločanja na evropski ravni, namenjeno prvim volivcem na volitvah v Evropski parlament leta 2024.
· Nacionalno zagovorniško kampanjo za spodbujanje pravic otrok in mladih ter aktivnega državljanstva.
Vsa usposabljanja in izobraževanja bodo vodili strokovnjaki s področja človekovih pravic in aktivnega državljanstva.

Z vključitvijo v projektne aktivnosti bodo mladi deležni naslednjih ugodnosti:
• Pridobili si bodo nova znanja in kompetence na področju komunikacije, zagovorništva, vrednot in vloge ter dejavnosti Evropske unije (vključevanje državljanov in pravica do sodelovanja);
• aktivno se bodo vključili in skupaj s strokovnjaki organizirali zagovorniške akcije o temah, ki jih zadevajo in zanimajo;
• poglobili bodo znanje o državljanskem udejstvovanju (vrednote, stališča, znanje, spretnosti);
• sodelovali bodo v mednarodni izkušnji z mladimi iz šestih drugih evropskih držav;
• sodelovali bodo v razpravah, debatah in okroglih mizah na teme, povezane z dezinformacijami, sovražnim govorom, svobodo govora, evropskimi vrednotami in identiteto.
Vse projektne aktivnosti, usposabljanja in izobraževanja so za udeležence brezplačni, vključno z nastanitvami, prehrano in prevozom.
V priponki vam pošiljamo letak, vabilo za vključitev v projekt, ki naslavljata neposredno mlade in prijavnico, ki jo lahko oddajo po elektronski pošti. Prijavijo pa se lahko tudi preko spletnega obrazca, ki se nahaja na naslednji povezavi:
https://docs.google.com/forms/d/1u4rpETje6Ghsx0xaKcXZWbkQhvO-i08l9pcOf_lsExE/edit?ts=63c6b4dd
Več informacij v zvezi s projektom najdete na FB strani Mladi voditelji združeni za demokracijo: https://www.facebook.com/profile.php?id=100089346735299
in na naslednji povezavi: https://respublications.eu/mladi-voditelji-zdruzeni-za-demokracijo/
Za vse dodatne informacije glede projekta smo dosegljivi na tem e-poštnem naslovu ali na telefonski številki 070 358 395.
V pričakovanju sodelovanja vas prijazno pozdravljam in vam želim lep dan.
Tibor Hercigonja
Zavod Jnana Bhakti Prada Trust
Mariborska cesta 2
3000 Celje
Tel.: +386 070 358 395
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.