fbpx

Natečaji in razpisi za dijake

... se glasi okvirna tema 17. mednarodnega literarnega natečaja za najboljšo otroško in mladinsko knjigo, ki ga razpisuje mestna občina Schwanenstadt v Gornji Avstriji za leto 2019.

Človeško življenje niha med čakanjem in pričakovanjem. Skupni imenovalec človeške biti je upanje, da nam prihodnost podari boljše življenje. Udarci usode in vsakdanje skrbi nam poženejo sive lase. Vedno imamo v mislih prihodnost in njene spremljevalce: želje, sanje in predvidene možnosti. To naj bo vodilo »V pričakovanju«. Tema knjige naj se nanaša na doživetje družinske skupnosti, ko načrtujemo pustolovščine, potovanja, obdarovanja, kot šolsko oziroma poklicno življenje.

Prednost ima slikanica. Zaželena je tudi moderna tehnologija in uporaba različnih medijev pri oblikovanju knjige. Po želji se slikanici lahko priloži  zgoščenka, ki vsebuje na primer radijsko igro.

Slovenski uspehi v lanskem letu so izstopali. Vsak drugi prispevek je prišel iz Slovenije (81). V sklopu 16. literarnega natečaja (za leto 2018) je preverila mednarodna žirija 163 prispevkov (skupno 779 udeleženk in udeležencev). Od teh je prispelo 81 iz Slovenije, 43 iz vseh avstrijskih zveznih dežel, 38 iz Italije in en prispevek iz Španije. Slovenci so želi skupno 22 nagrad. V treh (od petih) kategorijah so dosegli prvo mesto.