fbpx

Novice

Od 29. oktobra do 5. novembra 2016 se je na Danskem odvijala že 45. mednarodna konferenca MEP. V slovenski delegaciji so bili tudi trije dijaki GFML Luka Hauko, Nuša Hozjan in Klara Dragovič, spremljala pa jih je mentorica profesorica na GFML Mojca Rižnar Nedeljko. Sodelovali so srednješolci iz 30 držav.

Luka Hauko je sodeloval v odboru za državljanske pravice, kjer so razpravljali o tem, kako se soočati z mejno kontrolo ob migracijah. Nuša Hozjan je bila v odboru za varnost in obrambo, kjer so debatirali, kako se članice EU naj soočajo z grožnjami ISISA? Klara Dragovič je bila v odboru za konstitucionalne zadeve, kjer so govorili o vprašanju, kako zmanjšati razkorak med politično elito in preostalim delom družbe.

Poleg napornega in zahtevnega dela v odborih so raziskovali mesto Copenhagen, bili so na gradu Rosenborg, v Christianshavnu, z ladjico so se popeljali po kanalih mesta, videli Paper Island, malo morsko deklico, Dragor, se odpravili na celodnevno ekskurzijo v Luisiano, kjer so si ogledali muzej na prostem in vodeno likovno razstavo ter Northern Zealand, in tudi obiskali Hamletov grad Kronborg. Otvoritvena slovesnost je potekala na Univerzi Copenhagen, zaključna generalna skupščina pa v veličastnih prostorih danske borze. Sprehajali so se po ličnih tlakovanih stezah nakupovalnih ulic Stroget ter samo nemo opazovali številne kolesarje in kolesarke, ki imajo v Copenhagnu svojo cesto, na kateri kraljujejo in drvijo vsak dan v službo in po opravkih, ženske v kostimih in mini krilih, moški v oblekah. Nepozaben trenutek, ki ga zlepa ne pozabiš!

Vrhunec tedna je bil slavnostni sprejem v rezidenci slovenskega veleposlanika Toneta Kajzerja. »Ob gobovi juhi in vrhunskih puranjih zrezkih, s praženim krompirjem in zelenjavno prilogo ter jabolčno pito smo bili resnično počaščeni, spomini na domačo kuhinjo in dom pa so popolnoma privreli na dan. Družina veleposlanika, žena in obe hčerki, so poskrbeli, da smo občutili tudi iskreno domačnost in pristno gostoljubje, skrb za nas v tujem in neznanem mestu pa je gospod veleposlanik izkazal še s tem, ko je svojega prijatelja Jonathana Niyonkura, ki je prav tako bil gost na slavnostni večerji, prosil, da nas je vsakega posamično skoraj opolnoči pospremil do avtobusne ali železniške postaje samo, da smo vsi varno prispeli domov do naših družin gostiteljic. MEP Copenhagen je spet nov biser v našem raziskovanju sveta in ljudi. Srečali smo stare in spoznali nove prijatelje, v MEP družini smo in ostajamo povezani, po 19 letih sodelovanja v projektu tudi Brexit ne bo preprečil, da bi se MEP vnaprej odvijal brez Angležev. Prijateljske vezi, ki smo jih spletli v številnih letih, so močnejše od politike,« je po povratku dejala profesorica Rižnar Nedeljkova.

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine