fbpx

Novice

9. in 10. maja 2024 je v organizaciji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer potekal 10. Student Cuts filmski festival. Prijavilo se je 2.565 filmov iz 101 države iz vseh kontinentov, od tega je bilo na festivalu predvajanih 116 filmov iz 39 držav. Tekmovalni program je obsegal 19 filmov v 4 kategorijah ter posebej izpostavljena kategorija future talents, kjer so se med seboj pomerili dijaki umetniških gimnazij. V tej kategoriji je letos tekmovalo 12 kratkih filmov. Letos se je festival prvič odvijal istočasno na dveh lokacijah, poleg na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer je del programa bilo predvajanega tudi na visokošolskem zavodu Academia.

Letošnjo festivalsko žirijo so sestavljali:

  • Mojca Pernat, ki trenutno deluje v Ljubljani, za seboj pa ima že mnogo izkušenj predvsem s produkcijo filmov, hkrati pa je ena izmed prvih organizatorjev Student Cuts filmskega festivala.
  • Mag. Irena Bedrač, novinarka in nagrajena dokumentaristka, ki s festivalom sodeluje že vrsto let in pomaga pri predvajanju filmov tudi na televiziji.
  • Mednarodno priznani in večkrat nagrajeni režiser in direktor fotografije Matjaž Ivanišin, dobitnik več priznanj za prispevek h kulturi v Sloveniji.

Ob strokovni festivalski žiriji je letos ponovno svoj izbor najboljših filmov izbirala tudi dijaška žirija v sestavi 3 dijakov umetniških gimnazij.

Letošnji zmagovalci Student Cuts filmskega festivala po mnenju strokovne žirije so:

- Najboljši animirani film: Spot the Differences (Francija), avtorji: Brune de Cerval, Fleur Larcena, Clémence Beauprez, Aurélie Lequien, Yohan Gameiro, Samantha Liu.

- Najboljši dokumentarni film: Parts of Someone Else (Kolumbija), avtor: Juan Pablo Rendon.

- Najboljši igrani film: I Don’t Fight the Dark as Well as I Used To (ZDA), avtor: Aidan Cronin.

- Posebna omemba v kategoriji najboljši igrani film: Deer (Danska), avtor: Mikkel Warrer.

- Najboljši film v kategoriji Future talents: Obični ldje, avtorica: Maja Govekar iz Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana, Slovenija.

- Nagrada občinstva: Ogre (Kosovo), avtor: Ermal Duli.

- Nagrada občinstva v kategoriji Future talents: Zadnja večerja, avtorica: Laura Bea Burjan, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Slovenija.

Nagrada v kategoriji eksperimentalnega filma ni bila podeljena, saj po mnenju žirije nihče od avtorjev ni v zadostni meri dosegal elementov eksperimentalne produkcije.

Dijaška žirija pa je podelila naslednje nagrade:

- Future talents nagrada za najbolj inovativno zgodbo: V duhu z naravo, avtorica: Valentina Berčon Hlebanja, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana.

- Future talents nagrada za najbolj tehnično dovršeno sliko: Obični ldje, avtorica: Maja Govekar iz Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana.

- Future talents nagrada za najboljšo reprezentacijo zvoka: Beli prah, avtor: Jakoba Pavlina, Gimnazija Nova Gorica.

- Future talents nagrada za posebne dosežke: Zadnja večerja, avtorica: Laura Bea Burjan, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.

- Future talents nagrada za posebne dosežke: Lilije, avtorica: Janja Resnik, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana.

Prvi dan festivala je potekal v znamenju tekmovalnih sekcij v mednarodnih in Future talents kategorijah. Sledil je pričetek delavnic in netekmovalnega sporeda, pred slovesno podelitvijo nagrad pa smo lahko spremljali še predavanje Matjaža Ivanišina. Po slavnostni podelitvi nagrad so se udeleženci družili in sprostili še na zabavi v Mladinskem centru Ljutomer.

Drugi dan festivala se je pričel s predavanjem Mojce Pernat, ki je zbrane navdušila z jasno in dobro dokumentirano zgodbo priprave vsakega filma. Sledilo je nadaljevanje delavnic, kjer so dijaki postavljeni pred ustvarjalni izziv, ki so ga morali ta dan tudi dokončati. Po delavnicah smo si skupaj ogledali še rezultate delavnic, ki so bili resnično presežek in dokaz, da se na umetniških gimnazijah smer gledališče in film na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana ter Gimnaziji Nova Gorica dela kvalitetno in v pravi smeri za bodočnost slovenskega filmskega ustvarjanja.

 

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine