fbpx

Novice

Dan pred prvomajskimi prazniki se je skupina dijakov tretjih letnikov s profesoricami podala na zanimivo in nepozabno potovanje v Nemčijo, v Berlin in Dresden. Ogledali smo si nekatere najpomembnejše kulturne znamenitosti, spoznavali zgodovino obeh mest in se poglobili v razumevanje vloge in pomena druge svetovne vojne, ki je na obeh mestih pustila močne sledi. Berlin je danes moderna nemška prestolnica, ki leži ob rekah Spee in Havel. Tudi Dresden je kljub totalnemu porušenju povsem na novo zgrajen. Zvezno deželo Berlin obkroža zvezna dežela Brandenburg in skupaj tvorita regijo Berlin-Brandenburg z več kot šest milijoni prebivalcev. Dresden z milijon in pol prebivalcev pa je glavno mesto nemške zvezne dežele Saška, ki leži na reki Labi in mu nekateri pravijo kar nemške Benetke.

Po celonočni vožnji čez Avstrijo in Češko smo si ob prihodu v Berlin najprej panoramsko ogledali to veličastno zgodovinsko mesto, ki je eno največjih v Evropi. Že od daleč nas je pozdravil znameniti Televizijski stolp (Frensehturm), ki je visok 368 m in je najvišja zgradba v Nemčiji, nato Steber zmage s kipom Viktorie na vrhu (Siegessäule). To je spomenik v spomin na prusko zmago v drugi dansko-nemški vojni. Zapeljali smo se mimo Brandenburških vrat in Reichstaga, sedež Bundestaga – nemškega parlamenta, ki se bohoti ob reki Spree. Nato se nam je v soncu zalesketala bleščeča zelena kupola izjemno lepe Berlinske katedrale (Berliner Dom). Videli smo tudi znamenito spominsko cerkev cesarja Viljema na aveniji Kurfürstendamm (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche), ki še danes stoji s porušenim zvonikom kot opomnik.

Drugi dan smo se na ogled mesta peljali s podzemno železnico (U-Bahn). Najprej smo obiskali Multimedijski muzej zidu in Eastside Gallery. Razstava prikazuje žalostno obdobje ločitve Nemčije na dva dela in padec zidu. Del nekdanjega berlinskega zidu je zdaj poslikan z raznoraznimi umetninami različnih avtorjev. V Nemškem tehničnem muzeju smo lahko občudovali stare vlake, vagone, avtomobile in druge tehnične iznajdbe.

Tretji dan smo najprej obiskali Reichstag, kjer je sedež Bundestaga – nemškega parlamenta, in se po znani ulici Unter den Linden podali do Brandenburških vrat. Zraven je Spomenik umorjenim Judom Evrope (Denkmal für die ermordeten Juden Europas), znan tudi kot spomenik holokavstu (Holocaust-Mahnmal). Nato smo si ogledali muzejski otok. Gre za kompleks muzejev, med katerimi je tudi Das Neue Museum z izredno bogato zbirko papirusov in drugih dragocenosti, kot je npr. doprsni kip Nefretete, kip boga sonca Atona, muzej prazgodovine, starejše zgodovine ter dele antične zbirke. Muzej je vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine. Ob veličastni Berlinski stolnici z vodometom smo uzrli Altes Museum in si na zelenicah, kjer posedajo turisti, tudi mi privoščili kratek oddih za malico in fotografiranje. Na ogromnem Aleksandrovem trgu (Aleksanderplatz, nekdanji vzhodni Berlin) smo lahko občudovali Neptunov vodnjak, Svetovno uro (Weltzeituhr), ki prikazuje čas za različna mesta po svetu. Na tem znamenitem »Aleksanderplatzu« smo lahko čisto od blizu občudovali glavno znamenitost trga, Televizijski stolp (Frensehturm). Popoldan pa nas je vse očarala vožnja z ladjico po reki Spree. Mestne znamenitosti in utrip smo doživeli z drugačne perspektive in uživali v že prav poletnem vzdušju. Sonce je zvabilo množice na plano, ki so ležerno posedali ob reki. Opazili smo, da je Berlin živahno in raznoliko velemesto. Peljali smo se mimo vseh večjih znamenitosti, mimo glavne železniške postaje, vse do Hiše kultur sveta (Haus der Kulturen der Welt). Popoldne so nekateri imeli možnost obiska še živalskega vrta, drugi pa smo samostojno raziskovali mesto.

Zadnji dan je bil v Berlinu namenjen ogledu Charlottenburga in Olimpijskega stadiona, predvsem pa mesta Dresden. V Dresdnu, ki leži na reki Labi, smo šli mimo Semperoper, ki je ena najlepših in kulturno najpomembnejših opernih hiš na svetu, mimo Zwingerja, slikovite baročne palače z vrtovi, preko trga s kipom Martina Lutra, ki stoji pred osupljivo lepo Frauenkirche, luteransko cerkvijo v Dresdnu, ki je bila uničena leta 1945 med zavezniškim bombardiranjem. Njene ruševine so pustili petdeset let kot vojni spomenik. Šele med letoma 1994 in 2005 je bila obnovljena. S svojimi stolpiči je izstopal Dresdenski grad ali kraljeva palača (Dresdner Schloss), ki je ena najstarejših stavb v Dresdnu. V njej je muzej z največjo umetniško zapuščino, zbirko zakladov v Evropi. Med drugim hrani risbe in grafike starih mojstrov, kot so Albrecht Dürer, Rembrandt, Michelangelo in Caspar David Friedrich, pa tudi kasnejših umetnikov, kot sta Henri de Toulouse-Lautrec in Pablo Picasso.

Naše potovanje je bila nepozabno lepa izkušnja, ki nam je vsem razširila obzorja duha, obogatila znanja in podarila nova spoznanja o bogati zgodovini in kulturni dediščini Nemčije. Poglobili pa smo tudi znanje nemškega jezika. "Deutsch macht Spaß!"

 

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine