fbpx

Novice

Letos mineva sto let od rojstva Ivana Minattija, pesnika, prevajalca, rednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti, kjer so o njem zapisali: "Vse v Minattijevi poeziji je nežno, tenkočutno in pristno. Rojeva se iz pritajene bolečine, nemoči, bivanjske samote, vendar tudi iz ekstatične napetosti, iz katere bi pesnik najraje razširil roke in trepetaje zavpil v daljavo ali se spremenil v boleč krik."

Na slovesnosti je zbrane med drugim nagovoril tudi Darko Ratajc, župan Občine Slovenske Konjice, kjer se je Ivan Minatti rodil. Dušan Šarotar je v nagovoru poudaril pomen besede in pesništva. "Nekoga moraš imeti rad ..." to kultno pesem Ivana Minattija prevzemajo vse generacije, tako so svoj nastop naslovile tudi dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Poezijo Ivana Minattija in Dušana Šarotarja sta interpretirali Nika Jurkovič in Larisa Varga, ples Majski pozdrav pa so predstavile Neja Panker, Nika Marič in Žanin Tobias, nastop pa je odlično zaključila glasbena točka, in sicer vokal Larise Varga, spremljava s kitaro Nika Titan.

V programu je sodeloval tudi MPZ Slava Klavora iz Maribora z zborovodkinjo Branko Janc Radmilović, ki je prikazal medkulturnost Minattijeve lirike.

Slovenska lirika je zaživela tokrat na Petanjcih, kjer se pesem ohranja kot slovenska kulturna vrednost.

"Pesem je umik v samosvoj svet, svet hrepenenja, svobode ..." je bilo glavno sporočilo prireditve. In seveda: "Nekoga moraš imeti rad ..."

Scenarij: Irena Štuhec, vodenje: Boštjan Rous, glasbeni izbor: Damjan Kuzma.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine