fbpx

Novice

V sklopu letošnjega kulturnega praznika smo v ponedeljek, 5. 2. 2024, s skupino dijakov slavnostno odprli razstavo z naslovom Drago Jančar, To noč sem jo videl. Za predstavitev Draga Jančarja in njegovih del smo se odločili zato, ker letos slovenski srednješolci berejo kar dve njegovi znameniti deli za Cankarjevo tekmovanje, to sta romana To noč sem jo videl (za regijsko tekmovanje) in Severni sij (delo, ki ga preberejo dijaki, uvrščeni na državno tekmovanje).

Povezovalka programa, Tanja Gomilšek, 3. u, je ob otvoritvi razstave poudarila, da je Drago Jančar izjemno veliko prispeval k slovenski literarni kulturi. Da je prejemnik številnih prestižnih nagrad, od Prešernove nagrade in Nagrade Prešernovega sklada, ki veljata za najvišji priznanji Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, do večjega števila drugih pomembnih slovenskih nagrad: trikrat slovensko esejistično Rožančevo nagrado in kar štirikrat nagrado kresnik (za romane: Katarina, pav in jezuit, Zvenenje v glavi, To noč sem jo videl, In ljubezen tudi).

Izvedeli smo, da je Jančar prejel tudi veliko tujih nagrad in priznaj. Francoski prevod romana To noč sem jo videl je prejel nagrado za najboljšo tujo knjigo in bil kandidiran za francosko literarno nagrado femina. Nemški prevod tega romana pa je bil razglašen za najboljšo knjigo po izboru avstrijskih kritikov na listi ORF in je bil po mnenju mesta Darmstadt leta 2015 najboljša knjiga v Nemčiji. In da je prejemnik Herderjeve nagrade za književnost in mnogih drugih tujih nagrad. V Evropskem parlamentu so mu podelili celo naziv Državljan Evrope. Jančar je uveljavljen in priznan tudi drugod v svetu. Slovenska matica pa ga je razglasila za zaslužnega člana, saj je bil mnogo let zaposlen kot njen urednik in tajnik.

Z recitalom se je predstavila Rea Felicijan, 1. a. Recitirala je Prešernovo oporoko, Josipa Stritarja in prebrala odlomek iz romana Severni sij. Zoja Bibič, 3. u, je prebrala odlomek iz dela To noč sem jo videl. Nika Smej pa je pripravila prosojnice, s katerimi je pobliže predstavila Draga Jančarja in oba njegova romana. S svojim glasbenim talentom sta prireditev obogatila Kiara Katalanič in Miha Horvat, 2. u, s Prešernovo pesmijo, O Vrba.

Razstava Jančarjevih del je bila na ogled v vitrinah pred šolsko knjižnico. Tam smo si lahko poleg razstavljenih knjig prebrali še dva razstavljena eseja naših dijakinj, Ive Okorn, 3. u, in Zarje Huber, 3. a, s katerim sta se predstavili na Cankarjevem tekmovanju. Za plakat o Dragu Jančarju ob razstavnih vitrinah sta poskrbeli Lučka Ferčak in Katarina Vodopivec. Pegi Rogan, 1. v, pa je narisala Jančarjev portret.

 

foto gfm media

 

Drago Jančar skupinska

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine