fbpx

Novice

V radgonski Špital, na cmureški grad in v križevsko kapelo so se v četrtek, 23. novembra 2023, na dan državnega praznika Rudolfa Maistra, odpravili dijaki 4. letnikov splošne in umetniške gimnazije.

V Gornji Radgoni so maturanti skozi muzejsko zbirko v Špitalu spoznali zgodovino mesta. Do leta 1918 govorimo o enem mestu, imenovanem Radgona, nemško Radkersburg. V aleji velikanov so spoznali življenjske zgodbe Antona Trstenjaka, Petra Dajnka, Antona Krempla, Rudolfa Maistra in drugih pomembnih domačinov, ki so s svojo vlogo soustvarjali zgodovino mesta. Povzpeli so se do cerkve, kjer stojita dva pomembna opomnika. Na vojne grozote ob koncu 1. svetovne vojne opozarja Svetilnik miru, na boje za Radgono leta 1991 pa Zvon tišine.

Obiskali smo tudi Muzej norosti, ki svojega domovanja v gradu Cmurek v vasi Trate ni našel po naključju. V gradu je namreč med letoma 1956 in 2004 domoval zavod za duševno in živčno bolne, v katerem je hkrati v dolgem obdobju bivalo od 200 do 400 ljudi. Bodoči lotmerški intelektualci so skozi zanimivo strokovno vodenje obravnavali fenomen norosti, s ciljem njegove pojmovne širitve, reaktualizacije, detabuizacije, dezinstitucionalizacije in rekultivacije.

V Križevcih pri Ljutomeru so dijaki obiskali spominsko sobo dr. Matije Slaviča, ki je v naših krajih pustil poseben pečat, predvsem pa se je skupaj s številnimi duhovniki iz Prlekije in Prekmurja zavzemal, da bi se Prekmurje priključilo k matičnemu narodu, Sloveniji. Slavič se je namreč leta 1919 udeležil mirovne konference v Parizu, kjer je v znanstveni razpravi utemeljil zahtevo za priključitev Prekmurja k matični domovini, kar se je tudi 19. avgusta 1919 uresničilo. Letos smo slavili 102-letnico tega dogodka.

Ljutomerski maturanti so skozi bogati program strokovne ekskurzije praznični četrtek zagotovo oplemenitili z novimi znanji iz bogate slovenske zgodovine.

 

foto gfm media

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine