fbpx

Novice

Jezik vedno znova kljubuje času, jezik živi s časom, jezik nas vedno znova nagovarja, tako so nas nagovorili tudi letošnji Miklošičevi dnevi, ki so se pričeli s profesorjem na GFML mag. Jernejem Jakljem, ki je predstavil Miklošiča skozi prizmo dokumentarnega filma, dr. Polonca Šek, profesorica na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, je predstavila Slovenska imena mesecev skozi čas, med drugim je povzela, da je tudi jezikoslovec Franc Miklošič našel kar 170 različnih imen za mesece; Nino Flisar, prof., pesnik, urednik z Univerzitetne knjižnice Maribor je izzval s predavanjem Magija jezika: veščine branja in pisanja. Najmočnejše orodje vsakega pisatelja je beseda, z njo se lahko poigravamo na različne načine, strip, sodobna pesem, film, naštevamo lahko v neskončnost. Beseda je magična.

Miklošičevi dnevi so tudi raziskovanje in popotovanje, drugi letniki gimnazije so spoznavali pot znamenitih Slovencev, ki so bogato zaznamovali avstrijsko prestolnico, Jože Plečnik, dr. Franc Miklošič; prvi letniki pa so bili na strokovni ekskurziji Ljubljana v času, in sicer so obiskali Narodno in univerzitetno knjižnico Ljubljana, Narodno galerijo Slovenije, Moderno galerijo Slovenije, Plečnikovo hišo, spoznavali mestno jedro, kjer že od leta 1905 zmagoslavno vabi in razburja Prešernov spomenik. Ljubljana in Dunaj. Mesti sta povezani z neprecenljivo dediščino slovenskega jezika, umetnosti in znanosti; Nacionalna knjižnica na Dunaju, bogata Miklošičeva zapuščina, impresionisti Grohar, Jama, Jakopič, Sternen, Plečnikova arhitektura ...

Miklošičeve dneve je dopolnilo tudi dijaško raziskovanje, strokovna ekskurzija Naši braniki, Radgonski kot, projektni dnevi Narečja nas bogatijo, Izzivi sodobnega časa, Migracije.

Živeti s časom, spoštovati naš čas so izvrstno prikazali sedanji dijaki GFML, med drugim tudi z dvema razstavama Trajnost v umetnosti in Poustvarjamo čas, bivša dijakinja GFML, dr. Darija Cör Andrejč, predavateljica na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru s prispevkom So superkritični fluidi topila prihodnosti?

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer letos praznuje 60. obletnico delovanja. Miklošičevi dnevi so od leta 2004, letos so nagovorili naše dijake, odlične strokovnjake, raziskovalce, iskalce lepega, tudi večne vrvohodce, kot bi se izrazil Edvard Kocbek; nagovorili so sedanje dijakinje in dijake in zaposlene na GFML, naj bo to priložnost, ko spoznavamo naš jezik, prostor, svobodno razmišljanje, drugačnost; to je čas, v katerem smo vedno znova na zanimivem in nepredvidljivem popotovanju.

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine