fbpx

Novice

Med 9. in 11. marcem je na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer potekal mednarodni debatni turnir. Slednji se je v preteklih dveh letih zaradi epidemioloških razmer odvijal na spletu, letos pa je bil spet v živo. Na turnirju je sodelovalo okrog 200 debaterjev s spremljevalci, vse skupaj 46 ekip. Turnir je bil res mednaroden, saj so debaterji prihajali iz kar 14 držav: iz ZDA, Kitajske, Izraela, Danske, Hrvaške, Češke, Italije, Katarja, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije, Slovaške, Poljske, Nizozemske in seveda Slovenije. Med 21 ekipami iz Slovenije sta bili tudi dve ekipi iz GFML, in sicer GFML Iris (Lina Fefer, Victoria Dohmen, Mihael Hozjan) in GFML Circe (Tiya Kikl, Petja Fišinger, Lea Pongrac, Brina Rajtar).

Na turnirju so debaterji debatirali na tri vnaprej pripravljene trditve, in sicer o feminizmu, o dostopnosti akademskih virov ter o delovanju okoljskih gibanj v smeri individualnih ali zakonodajnih pristopov. Poleg teh debat so debatirali tudi na impromtu trditve, kar pomeni, da so debaterji izvedeli trditev eno uro pred debato. Na ta način so debatirali o prepovedi verskih aktivnosti za otroke, tudi o tem, da bi izmuzljive kriminalce iskali lovci na glave, o tem, ali so multinacionalke odgovorne za kršenje človekovih pravic v dobavni verigi, ter o tem, ali je sprejemljivo, da mediji in založniška podjetja, kot Disney, Penguin Books, Warner Brothers, Bloomsbury, spreminjajo originalna dela v duhu današnjega časa.

V četrtfinale so se uvrstile tudi tri slovenske ekipe. V finalu sta se na koncu pomerili ekipi iz Kitajske in Italije, zmagala je kitajska ekipa. Tudi debaterji GFML, ki so bili večinoma začetniki, so se na turnirju dobro odrezali in zmagali nekaj debat, GFML Circe si je pridobil dve debati, GFML Iris pa tri. Kot govorka se je odlično odrezala najbolj izkušena debaterka GFML Lina Fefer, ki je dosegla 3. mesto v kategoriji “angleščina kot tuji jezik”. Lina je o turnirju dejala: »To je bil moj prvi mednarodni turnir v živo. Zelo sem vesela, da sem se lahko družila z najrazličnejšimi ljudmi. Turnir mi je bil tudi dobra popotnica za svetovno prvenstvo v Vietnamu, ki se ga bom udeležila julija.«

 

foto gfm media

 

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine