fbpx

Novice

»Resnično velik dosežek velikega umetnika, ki ga morda lahko označimo celo za najpomembnejši film vseh časov.« (Bosley Crowther, The New York Times, 1940)

V tokratnem jubilejnem, že desetem GFML KINO KLUBU smo si ogledali kultni film, v katerem legendarni Charlie Chaplin odigra dvojno vlogo dobrodušnega židovskega brivca in krutega diktatorja Hynkla. Filmska mojstrovina je drzna zmes politične satire, humanizma in situacijskega humorja.

Charlie Chaplin je svojega Velikega diktatorja (The Great Dictator) zasnoval tik pred izbruhom druge svetovne vojne, ko so bili mehanizmi totalitarne Nemčije, z Adolfom Hitlerjem na čelu, že splošno razširjeno dejstvo. Chaplin je napisal scenarij, poskrbel za režijo, produkcijo, napisal glasbo in odigral obe nosilni vlogi. Veliki diktator je znan tudi po tem, da je bilo v njem mogoče prvič slišati Chaplina govoriti v filmu.

V času nastanka filma, jeseni 1940, je svetovna vojna že divjala, ni se pa vedelo za vse dotlej izvedene in še načrtovane nacistične zločine. V avtobiografiji je Chaplin tudi zapisal, da če bi vedel za dejanske strahote nemških koncentracijskih taborišč, ne bi mogel posneti tega filma.

Chaplin si je s snemanjem tega filma dovolil eno najdrznejših potez v filmski zgodovini, saj je v njem kritično obravnaval tedanji nemški nacistični teror, ki je zanetil travmatično situacijo svetovne vojne. Po njegovih besedah je Veliki diktator "dokument človeške ničevosti iz preteklosti, ki nas nagovarja in opozarja, da spet drvimo v tisto nekaj, čemur bi se morala normalna pamet in zdravo čustvo upirati z vso silo."

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine