fbpx

Novice

Miklošičevi dnevi 2022, Ljubljana v času (strokovna ekskurzija)

Ljubljana v času smo poimenovali strokovno ekskurzijo prvih letnikov splošne gimnazije, ki so tokrat v Ljubljano potovali z vlakom. Tudi to je čas, čas za naš planet. Obiskali smo osrednje institucije na področju kulture in umetnosti: Narodno in univerzitetno knjižnico Ljubljana, Narodno galerijo Slovenije, Moderno galerijo Ljubljana, Plečnikovo hišo, ogledali smo si osrednji del mesta ter prisluhnili strokovni razlagi, ki je temeljila na zgodovinski in arhitekturni predstavitvi.

Nekaj zanimivosti; Plečnikova hiša je sestav hiš v mestni četrti Trnovo, v kateri je od leta 1921 pa do smrti živel priznani arhitekt Jože Plečnik. V hiši je stalna razstava Plečnik; osrednji del so makete, fotografije glavne ljubljanske tržnice, knjižnice, Mihaelove cerkve, vidimo tudi neuresničene Plečnikove vizije, kot je Katedrala svobode, načrt za slovenski parlament ... Za arhitekturno postavitev je Plečnik uporabljal elemente, ki so ostali od njegovih projektov, ostanke drugih stavb; skratka spoznali smo, da je Jože Plečnik začel kot vajenec v očetovi mizarski delavnici, končal pa kot cenjeni profesor na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

Moderna galerija Ljubljana je umetniška galerija slovenskih likovnih del 20. stoletja, zanimiv in nam znani je bil čas ekspresionizma, konstruktivizma s Srečkom Kosovelom: "Moja literatura je moj obraz."

Narodna galerija Slovenije je osrednja nacionalna ustanova, ki hrani največjo zbirko likovnih del na Slovenskem od visokega srednjega veka do 1918. Tu smo občudovali slovenske impresioniste: Groharja, Jakopiča, Sternena, Jamo. V spominu ti ostane Slovenka, ki je bila zelo pogumna, samosvoja, plavala je proti toku, Ivana Kobilca. Njeni sliki Kofetarica in Poletje pogumno izpostavita lik ženske.

Ljubljana v času je strokovna ekskurzija, ki prikaže posameznike, ki so še danes navdih mnogim strokovnjakom in ljubiteljem arhitekture, kulture, umetnosti, zato ne preseneča, da je osrednji spomenik posvečen velikemu pesniku Francetu Prešernu, nad katerim kraljuje svobodna muza.

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine