fbpx

Novice

V petek, 11. 11. 2022, se je 10 dijakov programa predšolska vzgoja s profesorico Svetlano Kos odpravilo v Španijo na 14-dnevno Erasmus+ delovno prakso v vrtcih. V večernih urah smo se z avtobusom odpravili iz Ljutomera proti dunajskemu letališču in v jutranjih urah odleteli proti Malagi. Od tam smo imeli organiziran prevoz do naše nastanitve v Granadi. Ko smo se udobno namestili v naših sobah, smo opravili kosilo, nato pa si ogledali mesto. Naslednji dan smo šli na ogled Malage. V ponedeljek smo imeli ogled vrtca, v torek pa smo začeli s prakso. Med tednom smo imeli več ogledov katedral in muzejev, ogledali pa smo si tudi ples flamenko. V petek je k nam priletela profesorica Liljana Fajdiga, nazaj proti domu pa se je odpravila profesorica Svetlana Kos. Za vikend smo imeli spet nekaj ogledov, obiskali smo tudi mesto Sevilla. V Granadi smo si v času 14-dnevne delovne prakse ogledali vrsto znamenitosti kot so Alhambra, samostan sv. Jerneja, znamenite cerkve, prirodoslovni muzej s planetarijem in etnografski muzej. V nedeljo smo se odpravili na dolgo pot proti domu in tako zaključili našo odisejado.

Spoznali smo, da so vrtci v Španiji nekoliko drugačni od slovenskih. Otroci namreč lahko gredo v vrtec že s tremi meseci in so v vrtcu do šestega leta, ko se pričnejo šolati. Do tretjega leta so otroci v vrtcu ločeni po starosti, kjer veliko ustvarjajo, preko igre razvijajo fino motoriko in se učijo novih stvari. Predšolska vzgoja je od tretjega leta naprej brezplačna za vse otroke, otroci pa so večinoma v šolskih vrtcih. V vrtcih je manj vzgojiteljev na število otrok kot v slovenskih vrtcih, število otrok pa se tudi ne prilagaja številu vključenih otrok s posebnimi potrebami. Žal veliko vrtcev nima lastnega igrišča in igral, zato so otroci večino časa znotraj vrtca. Presenetilo nas je, da imajo starši velik nadzor nad delom v vrtcih, saj so v igralnicah nameščene kamere, starši pa lahko sproti gledajo, kaj delajo njihovi otroci v vrtcu. Vzgojiteljice otroke veliko fotografirajo in sproti staršem preko spletnih aplikacij pošiljajo informacije o otrocih.

Naši vtisi: ni nam žal, da smo se udeležili mobilnosti. Spoznali smo novo mesto, ljudi in njihovo kulturo. S sporazumevanjem smo imeli sicer nekaj težav, ampak smo se dogovorili vse potrebno. Večina se nas strinja, da je slovenski šolski sistem otrokom veliko bolj prijazen. Šokiralo nas je poučevalni pristop do otrok od 3. leta naprej v šolah oz. vrtcih, kjer je vzgojitelj bolj ali manj v vlogi učitelja, ki razlaga, otroci pa med drugim rešujejo delovne zvezke in delajo z delovnimi listi. Nismo imeli priložnosti poskusiti veliko španske tradicionalne hrane, saj smo v hotelu v večini dobivali hitro hrano. Všeč nam je bila lokacija naše nastanitve, saj smo bili skoraj v centru mesta. Ugotovili smo tudi, da so Španci bolj nočni ljudje. Večina stvari se odpre komaj ob 9. uri. Mesto je v primerjavi z drugimi večjimi mesti dokaj čisto. Uspeli pa smo navezati tudi nekaj stikov s španskimi vrstniki.

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine