fbpx

Novice

Dijaki GFML smo po štirih letih ponovno imeli možnost obiskati južno Španijo in prestolnico Madrid. Južna Španija je dežela raziskovalcev in pomorščakov, nogometa in flamenka, ostankov arabske kulture, peščenih plaž in največjega števila barov v EU. To je dežela z neskončno znamenitostmi, ki so 90 dijakov zazibale v špansko pravljico.

Potovanje po Andaluziji se je začelo v Cadizu, enem od najstarejših mest v Evropi. Ustanovili so ga Feničani leta 1100 pr. n. št. in v 18. stoletju je bilo najbogatejše mesto Španije, ki ga s treh strani obdaja morje in je še danes pomembno pristanišče. Sledilo je razvajanje v hotelu ob peščeni plaži z izjemno kulinarično ponudbo.

Naslednji dan je bil čas za ogled čudovite Seville, najmodernejšega mesta v Andaluziji. Občudovanja vredna palača Alcazar v mavrskem slogu je vrhunski arhitekturni dosežek, znotraj obzidja se razprostirajo čudoviti vrtovi. Tukaj so se v času odkrivanja novega sveta zbirali pomorščaki in kralji. Nedaleč stran od palače stoji tretja največja katedrala na svetu – Catedral de Sevilla. Povzpeli smo se na njen zvonik La Giralda, ki je pravzaprav minaret – ostanek mošeje, ki je nekoč stala na mestu katedrale. Z vrha se je odprl prekrasen pogled na stari in novi del Seville, na najstarejšo bikoborsko areno v Španiji in na številne bazene, ki jih imajo premožnejši domačini. Pozno popoldne smo uživali na čudovitem trgu Plaza de España, kjer smo imeli priložnost slišati in videti ples ob zvokih flamenka.

Tretji dan je bil več kot primeren za obisk Gibraltarja, čezmorskega ozemlja Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Sonce je sijalo, delfini so nas očarali, a panorama je bila popolnoma drugačna. Mejo med Španijo in Gibraltarjem smo prečkali peš po letališki stezi, čemur se nismo mogli načuditi. Povrhu vsega smo morali počakati, da je letalo pristalo na tej zelo kratki stezi. Kmalu smo se že znašli na glavnem trgu Grand Casemates Square, kjer smo med nakupovanjem lahko ugotovili, da so nekatere stvari zaradi nižjih davkov bistveno cenejše kot v Sloveniji. Potem pa je sledilo čakanje na vzpenjačo, ki nas je popeljalo do najlepše razgledne točke, od koder se razprostira pogled na Mediteransko morje in Atlantski ocean ter na obalo Severne Afrike. Zagotovo so bile zanimivost tudi radovedne opice, ki so se pred nekaterimi dijaki skrile, pred drugimi pa dokazale, da veljajo za požrešna inteligentna bitja, ki si znajo sama postreči slovenski sendvič.

Četrti dan smo se poslovili od razkošnega hotela in se odpravili proti Madridu. Na poti smo se ustavili v Cordobi. V mesto smo vstopili po Rimskem mostu, ki nas je vodil do bisera arabske arhitekture, ene največjih mošej na svetu – Mezquita. Sprehodili smo se po vijugastih ulicah Barrio de la Juderia z lepimi kamnitimi trgi in belimi hišami. Večer smo preživeli v donkihotski vasici, kjer smo nekateri prespali v ograjenem samostanu, v katerem živijo nune. Mešani občutki, mir in tišina. Kakšna izkušnja!

Zadnji dan smo prispeli v Madrid, ki velja za najvišje ležeče evropsko glavno mesto. Peš in z avtobusom smo si ogledali kraljevo palačo, Glavni trg, trg Puerta del Sol, promenado Paseo del Prado z istoimenskim muzejem ter park Retiro. Na poti do letališča so si nekateri dijaki ogledali stadion Real Madrida, drugi pa stadion Atletica.

Temperamentna Andaluzija in donkihotska osrednja Španija z Madridom sta nas navdušila s kopico čudovitih potovalnih prigod, ki jih bomo še mnogokrat pripovedovali in se glasno nasmejali.

 foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine