fbpx

Novice

Dijaki 4. letnikov programa splošna gimnazija in dijaki maturitetnega tečaja, ki so izbrali geografijo in zgodovino kot enega izmed maturitetnih sklopov, so se v sredo, 28. 9. 2022 udeležili medpredmetne strokovne ekskurzije po Goričkem. Ekskurzija je obvezni del notranjega dela maturitetnega izpita obeh predmetov. Dijaki so se na to ekskurzijo predhodno pripravili, saj so na posameznih točkah ogledov predstavili referate, ki so bili vezani predvsem na različne zgodovinske vsebine in pomembna zgodovinska dogajanja v Prekmurju.

V doživljajskem parku Vulkanija so veliko izvedeli o geološkem dogajanju na Goričkem pred tremi milijoni let. Z različnimi animacijami in razlagami Olija so podoživljali vulkansko delovanje ter sklepali o posledicah vulkanizma na nastanek in značilnosti te gričevnate neokrnjene pokrajine.

Sprehodili so se tudi po prostorih največje graščine v Sloveniji ter z ogledom filma spoznali zgodovino gradu na Gradu. Dijaki so ekskurzijo nadaljevali proti Šalovcem, kjer je sledil obisk Eko-socialne kmetije Korenika. V predstavitvi so bili seznanjeni z zgodovino te kmetije, kjer so zaposleni invalidi in osebe iz drugih ranljivih skupin. Njihovo poslanstvo je ekološka pridelava in hkrati predelava sadja, zelenjave in zelišč. Vse lastne produkte, kot so marmelade, sokovi, čaji in vložena zelenjava, prodajajo po celotni Sloveniji. Vse te izdelke je možno kupiti v njihovi trgovini.

Kratek postanek je bil ob spominskem obeležju v Ženavljah, posvečen pristanku dveh belgijskih znanstvenikov.

Potep po Goričkem so dijaki zaključili z obiskom Muzeja varuhi meje v Čepincih, v katerem je predstavljeno varovanje meje od 1918 leta pa vse do danes. To je namreč kraj, tik ob meji s sosednjo Madžarsko.

Dijaki so na tak način svoje geografsko in zgodovinsko znanje, pridobljeno pri pouku v šoli, nadgradili in utrdili.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine