fbpx

Novice

Na evropskem tekmovanja mladih znanstvenikov EUCYS 2022 sta naši bivši dijakinji Ema Bojnec in Daša Žuman predstavili raziskovalno nalogo z naslovom Linearni zapis strukture spojin za slepe. Tekmovanje je potekalo na Nizozemskem, v mestu Leiden, od 13. do 18. septembra 2022, kjer se je s 85 nalogami predstavilo 132 mladih znanstvenikov in inovatorjev, starih med 14 in 20 let, iz 33 držav.

Tekmovanje je potekalo drugače, kakor potekajo zagovori raziskovalnih nalog v Sloveniji. Naloga se s pomočjo plakata v treh zaporednih dneh na stojnici predstavi naključnim obiskovalcem in tudi petim sodnikom, kar poteka v angleškem jeziku. Mednarodna ocenjevalna žirija je bila sestavljena iz 22 visokokvalificiranih ter uglednih znanstvenikov in inženirjev.

Predstavili sta linearni zapis strukture spojin, s pomočjo katerega lahko slepa oseba sledi vsebini pri naravoslovnih predmetih, kot sta kemija in biologija. Dijakinji sta zapis razvijali že v šolskem letu 2020/21 in ga predstavili na državnem tekmovanju Mladih raziskovalcev Slovenije, kjer sta bili zelo uspešni. Glavni namen razvitega linearnega zapisa strukture spojin je bil, slepim dijakom omogočiti opravljanje splošne mature iz kemije in olajšati spremljanje pouka na vsakodnevni ravni pri omenjenih predmetih.

Dijakinji sta na tekmovanju osvojili nagrado Evropskega kemijskega društva (The European Chemical Society – EuChemS), v skupni vrednosti 1000 evrov. Nagrade sicer nista pričakovali, saj je bila konkurenca na področju kemije zelo močna, vendar sta bili hkrati zelo veseli, da je žirija v njunem projektu videla nekaj posebnega. Menita, da je z razvijanjem linearnega zapisa strukturnih spojin za slepe potrebno nadaljevati in širiti krog uporabnikov le-tega. Želita si tudi objavo v kakšnem strokovnem članku, saj se raziskovalna naloga ukvarja z resno problematiko o tem, s kakšnimi težavami se lahko soočajo slepe osebe tekom šolanja.

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine