fbpx

Novice

Dijaki 2., 3. in 4. letnika smo se v sklopu predmeta ITS – umetnost v petek, 16. 9. odpravili na 59. beneški Bienale.

V zgodnjih urah smo se z avtobusom odpeljali do kraja Punta Sabbioni, kjer smo se vkrcali na ladjo, ki nas je popeljala do Benetk. Najprej smo si ogledali razstave v nacionalnih paviljonih vrtovih Giardinih, nato pa še razstave v Arzenalu.

Letošnja tema glavne razstave je bila Mleko sanj. Slednja izhaja iz knjige Mleko sanj, britansko-mehiške slikarke in pisateljice Leonore Carrington in "nagovarja ljudi, da se ustavijo, razmislijo, kje so, in uskladijo realnost in irealnost tega sveta v svoji glavi in se dejansko zavedajo svoje pozicije".

Predstavilo se je 213 umetnikov iz 58 držav, pri čemer pa je prvič v zgodovini bilo prisotnih več umetnic (kar 90 %) kot umetnikov. Pričakala so nas dela vseh različnih oblik, barv in širin, variacij, sort ter posebnih efektov. Zanimiva je bila tudi uporaba materialov – veliko tekstila, tudi plastika in odpadni kovinski ter tehnični materiali. V ospredju je bil tudi ponovno slikarski medij, čeprav tudi precej inštalacij, skulptur, kot tudi video inštalacij in prostorskih postavitev.

Slovenijo je zastopal akademski slikar Marko Jakše z razstavo Brez gospodarja. V paviljonu z mivko na tleh je na ogled trinajst njegovih del z naslovi v angleškem in italijanskem jeziku. Avtorjeva izbira sovpada z letošnjo temo, saj nagovarja vsakega obiskovalca k razmisleku, da se ustavi, da si skrbno in natančno pogleda surrealistični miselni svet, ki je pripovedni.

Celotni Bienale je bil ena velika domišljija, katere se ni bilo mogoče dovolj nagledati. Želeli bi si le, da bi imeli za ogled še nekaj dni, kajti toliko je potrebno, da bi lahko vsako delo raziskali in dobro začutili. Za konec smo si ogledali še nekaj znamenitosti mesta, nato pa smo se utrujeni, vendar umetniško navdahnjeni in polni impresij vrnili domov. Na izletu smo zelo uživali, predvsem pa razširili svoja obzorja o pomenu umetnosti, ki prav zares ne pozna okvirjev!

Neja Štampar

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine