fbpx

Novice

15. septembra praznujemo državni praznik – dan vrnitve Primorske k matični domovini. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Prleško društvo generala Maistra in ustanova Fundacija »Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma« so na ta dan organizirali prireditev v počastitev tega praznika.

Predsednik upravnega odbora Fundacije mag. Marko Bidovec je ob tem zapisal: »Ljudje smo si v  mnogih stvareh podobni, res da včasih tudi različni, ne glede na naša dnevna srečevanja, v delovnem ali zasebnem okolju. V domovini ali v tujem okolju naših srečanj s sosednjimi ali dalj od nas živečimi narodi. Samo v enem pa smo samosvoji, tako neponovljivo, tako edinstveno samosvoji, da s tem – svetu in sebi – v potrditev kažemo enoznačno pripadnost našemu narodu, ves zanos in ponos, da smo Slovenke in Slovenci. To je materni jezik! Naša prelepa, barvita slovenščina. Že od starih Grkov velja: JEZIK JE HIŠA ČLOVEKOVE BITI! Naši predniki so prelepo slovenščino neizmerno ljubili, jo branili, v borbi za njeno ohranitev celo podpisovali s svojo krvjo.«

V prvem delu t. i. učne ure domoljubja so si dijaki ogledali 45-minutni dokumentarni igrani film »Streli v Bazovici«. Film pripoveduje o 1. tržaškem procesu, na katerem so štiri mlade slovenske fante, člane protifašistične organizacije TIGR, obsodili na smrt. Po ogledu filma je sledil pogovor z mag. Markom Bidovcem, pranečakom ustreljenega Ferda Bidovca. V čustvenem nastopu je predstavil tragično družinsko zgodbo, kakršno so doživele številne primorske družine pred in med drugo svetovno vojno. Ker se zgodovina pogosto ponavlja, je potrebno vedno znova opozarjati na tragične izkušnje iz preteklosti.

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine