fbpx

Novice

Na evropskem finalu 5. Evropskih statističnih iger je sodelovalo 66 ekip iz 19 evropskih držav, ki so pripravile videe o okolju. Ekipa RERENELA iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, katere člani so Rene Zorman, Rene Žižek in Nela Copot, se je uvrstila na odlično tretje mesto. Na finalu so se predstavili z zabavnim in izvirnim videom o odpadkih. Video je dostopen na spodnji povezavi.

https://www.youtube.com/watch?v=PSJAtzQ0zmQ&list=PLJulBV7cVXicqKE3JaCz4MGHHTb9y_hW4&index=37

Tekmovanja Evropske statistične igre smo se letos udeležili tretjič in tudi letos v njem neizmerno uživali. Iz prejšnjih let pridobljeno znanje statistike smo še nadgradili, z izdelavo nalog za tekmovanje pa smo se urili tudi v delu s programoma Excel in Word, v izdelavi infografike in prikazu informacij v obliki kratkega prispevka.

Na državni ravni smo izdelali infografiko, ki se nanaša na podatke o delu in poklicih v Sloveniji. Ste vedeli, da je največji delež delovno aktivnih Slovencev zaposlen v predelovalnih dejavnostih; in da najvišjo rast plač beležimo v zdravstvu in socialnem varstvu?

Ko smo izvedeli, da smo bili uvrščeni na evropsko raven tekmovanja, smo bili presrečni. Naša naloga je bila izdelati dveminutni videoposnetek, ki se nanaša na temo Okolje in statistični podatki. Snemanja videoposnetka smo se lotili vestno in z veliko motivacijo. Ste vedeli, da je Slovenija na drugem mestu po količini recikliranih komunalnih odpadkov v Evropski uniji?

Sami smo na naše izdelke, ki so nastali v sklopu tekmovanja Evropske statistične igre zelo ponosni, kar potrjuje tudi osvojeno 3. mesto na evropski ravni v kategoriji A.

Za konec bi radi izrekli veliko zahvalo mentorici Ireni Rauter Repija, ki nam je skozi celotno tekmovanje bila na voljo za vprašanja, nas usmerjala ter motivirala. Zahvalili bi se tudi vsem, ki so nam nudili tehnično pomoč pri snemanju videoposnetka, ter tudi vsem tistim, ki so nam na državni ravni namenili svoj glas ter seveda Statističnemu uradu RS, ki je tekmovanje organiziral.

Ekipa RERENELA (Rene Zorman, Rene Žižek, Nela Copot)

 

Na povabilo koordinatorja projekta ESC pri Eurostatu smo v sredo, 29. 6. 2022 sodelovali pri snemanja podkasta na temo Evropske statistične igre. Rene Žižek, član ekipe RERENELA, ter Tjaša Karas in Neja Štampar, članici ekipe TEGLZAROŽE, so z gostiteljem, novinarjem Jonathanom Elliott, v sproščenem vzdušju govorili o vtisih pri snemanju videa za evropski del tekmovanj.

Podkast: https://ec.europa.eu/eurostat/web/main/news/podcasts

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Radijske oddaje

Zadnje publikacije