fbpx

Novice

Ali veste, kako sta povezana spoprijemanje s stresom med mladimi in učna uspešnost med Covidom? Ali veste, kakšna je možnost uresničevanja koncepta socializma v sodobnih družbah? Kaj pa to, da so lahko polisaharidni kompoziti novi materiali za kostne implantate? Vam je znano kako vpliva staranje na lastnost jajc? Se zavedate, da delčke mikroplastike najdemo tudi v soli? Ta in še mnoga druga vprašanja so si zastavili naši dijaki na začetku šolskega leta, ko so se lotili svojih raziskovalnih nalog.

Kar nekaj mesecev je 37 dijakov raziskovalo, zapisovalo, oblikovalo zaključke in pripravljalo predstavitve. Z nastalimi raziskovalnimi nalogami so sodelovali najprej na Regijskem srečanju mladih raziskovalcev Pomurja, 16. maja pa se je za 28 dijakov, ki so izdelali 16 odličnih raziskovalnih nalog, odvilo še 56. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Naši dijaki so za svoje naloge prejeli 2 zlati priznanji, 9 srebrnih priznanj in 5 bronastih priznanj.

Za vse, ki vas zanimajo odgovori na zgornja vprašanja in več podrobnosti o nastalih raziskovalnih nalogah že pripravljamo novo številko Raziskovalnega reflektorja, kjer si boste lahko prebrali vse zanimive ugotovitve in zaključke. 

Zlati priznanji sta prejeli:

- Neja Štampar za nalogo z naslovom Izpostavljenost potrošnikov bisfenolu A, njegovim analogom in mešanicam ter njihov vpliv na zdravje; mentorici dr. Marija Meznarič, dr. Martina Štampar.

- Kristina Genc za nalogo z naslovom Izolacija barvil iz invazivnih tujerodnih rastlin in njihova aplikativna uporaba; mentorici Mateja Godec, Monika Horvat.

 

Srebrna priznanja so prejeli:

- Špela Jaklin za nalogo z naslovom Učinkovitost spoprijemanja s stresom med mladimi ter povezava z učno uspešnostjo v obdobju epidemije COVID-19; mentorici Jasna Vogrinec, dr. Barbara Horvat Rauter.

- Nejc Vaupotič za nalogo z naslovom Desetdnevna vojna v osrčju Prlekije; mentor mag. Jernej Jakelj.

- Lina Horvat za nalogo z naslovom Možnost uresničevanja koncepta socializma v sodobnih družbah; mentor mag. Jernej Jakelj.

- Kaja Rihtarič, Hana Slavič, Iva Štefanec za nalogo z naslovom Vrelci mineralne vode v Pomurju; mentorici Mateja Godec in Simona Pihlar.

- Kaja Bedrnjak za nalogo z naslovom Polisaharidni kompoziti kot novi materiali za kostne implantate; mentorici Mateja Godec, dr. Gabrijela Horvat.

- Iva Kuhar, Julija Vajs za nalogo z naslovom Liofilizirano sadje; mentorica mag. Nina Žuman.

- Eva Vajs, Aja Jureš za nalogo z naslovom Vpliv staranja na lastnost jajc; mentorica mag. Nina Žuman.

- Nela Copot, Rene Zorman, Rene Žižek za nalogo z naslovom Pojavnost in opredelitev mikroplastike v jedilnih morskih in rečnih soleh; mentorici Mateja Godec, mag. Nina Žuman.

- Daša Smodiš, Nika Maučec za nalogo z naslovom Izplinjevanje formaldehida iz sten in pohištva vrtcev ter njegova vsebnost v otroških igračah; mentorja Mateja Godec, Matjaž Dlouhy.

 

Bronasta priznanja so prejeli:

- Samo Jaklin, Matic Sever za nalogo z naslovom Vpliv tehnološke zrelosti grozdja na potek alkoholne fermentacije; mentorica mag. Nina Žuman.

- Kaja Baler za nalogo z naslovom Glive okoli nas; mentorice dr. Marija Meznarič, doc. dr. Polona Zalar, Sara Baš.

- Aljaž Utroša, Jan Smolko, Sergej Trstenjak za nalogo z naslovom Avtomatska identifikacija; mentor Damjan Erhatič.

- Eva Pesrl, Rok Hošpel za nalogo z naslovom Priprava in delovanje akumulatorskih celic na osnovi litijeve kovinske anode in in anorganskih, organskih in polimernih katodnih materialov; mentorici Mateja Godec, dr. Sara Drvarič Talian.

- Nika Magdič za nalogo z naslovom Raba krapenskega govora v vsakdanji govorici; mentorica Klaudija Tivadar.

 Prejemnikom priznanj in njihovim mentorjem iskrene čestitke!

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine