fbpx

Novice

Drugo srečanje s filmskim kritikom Maticem Majcnom in obravnava filma »Dune«

»Če znaš gledati filme, znaš bolje razumeti družbo. O filmih pišemo zato, da jih bolje vidimo. Da jih povezujemo z drugimi deli kulture in družbenega življenja in raziskujemo, kako jih osvetljujejo, da iščemo njihov pomen znotraj filmske umetnosti, filmske zgodovine, analiziramo filmske forme in strukture, razpiramo njihov filozofski pomen … in jih približujemo bralcem, gledalcem. Pišemo zato, ker imamo filme radi in z njimi mislimo svet. Tudi zato, ker je tisto, kar nas gane, premakne in navdušuje, lepo še s kom deliti.«

Citat tragično preminule slovenske novinarke in filmske kritičarke Nine Bohinc najbolj (po)polno in večplastno zajame opredelitev filmske kritike. Pravila in zakonitosti tega, kako napisati dobro filmsko kritiko so dijaki drugega letnika umetniške gimnazije znova spoznavali skozi pogovor z uveljavljenih poznavalcem »sedme umetnosti« – filmskim kritikom Maticem Majcnom. Spoznali so, da je filmska kritika edinstvena zvrst pisanja. Je drzna in išče svežino, predvsem pa vzpostavlja drugačen odnos do filma in ga povezuje s publiko.

Rezultat oziroma »krona« bogatega pridobljenega znanja pa se je odsevala skozi odlične, skoraj profesionalne dijaške filmske kritike predhodno ogledanega filma »Dune; peščeni planet«. Še enkrat več smo spoznali, da če želimo razumeti filme, je nujno, da o njih beremo in pišemo.

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine