fbpx

Novice

"Zame je pisateljevanje način življenja. Moje knjige so dejansko poročila o iskanju življenjskega smisla, občutku lepega, odgovorov na večna vprašanja o duši, z njimi so na poseben način dokumentirane različne radovednosti in fascinacije, avantura, provokacija, predrznost. Vse to je verjetno povezano z mojo naravo, ker v ospredje postavljam drugačnost, nekonvencionalnost ali tisto, kar je po moje zares ustvarjalno," je delček razmišljanja letošnjega Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka. Bilo je leto 1981, ko je Feri Lainšček še z dvema prijateljema stopil na literarno sceno s pesniško zbirko Kot slutnja radovedno. Od takrat gradi slovensko literarno sceno.

Na srečanju smo izpostavili pisateljevo bogato ustvarjalnost, in sicer njegove pesmi, romane in film. Brali smo romane: Petelinji zajtrk, Murišo, Ločil bom peno od valov, Namesto koga roža cveti, Kurjega pastirja ... Osrednjo simbolno vlogo igrata znotraj Lainščkove metafore reka in ravnica, Mura in Panonska nižina, vse to razširja prostor, za katerega bi včasih težko rekli, kje se konča.

Feri Lainšček, predstavnik sodobne slovenske literature, njegov literarni portret se iz dneva v dan bogato nadgrajuje, trenutno našo preteklost oživi roman spomina Kurji pastir. Je to literatura ljubezni, melanholije in magije?

Srečanje s Ferijem Lainščkom je doživetje, ki traja. "Mika me mika pot do obzorja, kjer se luna zemlje dotika."

 

Avtor scenarija in vodenje literarnega srečanja: Vid Sakač

Interpretacija odlomkov iz Kurjega pastirja: Ana Vukosavljević, Larisa Feher Varga

Vokal: Katja Huber, Naja Magdič

Spremljava na kitari: Timotej Tivadar

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Radijske oddaje

Zadnje publikacije