fbpx

Novice

V torek, 23. novembra 2021, na dan državnega praznika Rudolfa Maistra, so se dijaki 4. letnikov programa splošne gimnazije odpravili po poteh spominov. 

Sprva so obiskali Gornjo Radgono in skozi muzejsko zbirko v Špitalu spoznali zgodovino mesta. Do leta 1918 govorimo o enem mestu, imenovanem Radgona, nemško Radkersburg. V aleji velikanov so spoznali življenjske zgodbe Antona Trstenjaka, Petra Dajnka, Antona Krempla, Rudolfa Maistra in drugih pomembnih domačinov, ki so s svojo vlogo soustvarjali zgodovino mesta. Povzpeli so se do cerkve, kjer stojita dva pomembna opomnika, na vojne grozote ob koncu 1. svetovne vojne opozarja Svetilnik miru, na boje za Radgono leta 1991 pa Zvon tišine.

V Križevcih pri Ljutomeru so dijaki obiskali spominsko sobo dr. Matije Slaviča, ki je v naših krajih pustil poseben pečat, predvsem pa se je skupaj s številnimi duhovniki iz Prlekije in Prekmurja zavzemal, da bi se Prekmurje priključilo k matičnemu narodu, Sloveniji. Slavič se je namreč leta 1919 udeležil mirovne konference v Parizu, kjer je v znanstveni razpravi utemeljil zahtevo za priključitev Prekmurja k matični domovini, kar se je 19. avgusta 1919 uresničilo. Letos smo slavili 102-letnico tega dogodka.

Ljutomerski maturanti so skozi bogat program strokovne ekskurzije praznični torek zagotovo oplemenitili z novimi znanji iz bogate slovenske zgodovine.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Radijske oddaje

Zadnje publikacije