fbpx

Novice

O migracijah in njenem vplivu na spreminjanje kulture in celotnega sveta, zaradi aktualne situacije spopadanja s Covid epidemijo, mediji ne poročajo tako pogosto. Ravno s to problematiko pa so se ukvarjali dijaki 3. letnikov splošne gimnazije. Spoznali so, da so migracije pravzaprav zgodovinski pojav, samo vzroki se spreminjajo skozi čas. Tudi Slovenci smo veljali za emigrantski narod, čeprav smo danes migrantska dežela, zlasti za države Balkanskega območja, še vedno pa se izseljujemo, posebno mladi, v sosednjo Avstrijo. To vrsto migracij imenujemo beg možganov. Dijakinje in dijaki so spoznali, da moramo drugačnost sprejemati, čeprav se zdi da niti dve kulturi nista kompatibilni. Dejstvo pa je, da razviti svet potrebuje delovno silo, v državah 3. sveta pa so ogrožena človeška življenja. 

Nevarnost oblasti Talibanov v Afganistanu nam je predstavila gostja Farida Amiri. Ogledali smo si dva krajša filmčka, ki sta bila predvajana na Festivalu migrantskega filma v Mariboru. Film Težko govori o afriških priseljencih, ki brez papirjev in varnosti prodajajo spominke v Parizu. Drugi film pa je izpostavil pohlep velikih kitajskih tovarn, ki na obali Senegala lovijo ribe, ki jih predelajo v ribjo moko, ta pa je namenjena hrani piščancev in prašičev. Lokalni ribiči zato nimajo rib za prodajo, da bi nahranili svojo družino in so primorani v beg v Evropo.

Dijaki so delavnice označili kot pozitivni način dela, saj menijo, da bodo s pomočjo novih znanj lažje razumeli dogajanje v zvezi migracijami doma in po svetu.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Radijske oddaje

Zadnje publikacije