fbpx

Novice

V petek, 24. 9. 2021, smo dijaki drugega letnika pri izbirnem predmetu ITS-raziskovanje izvedli terenski del projekta Pirati plastike, katerega namen je bil izvedeti koliko plastike je v okolju naših rek. Projekt izvajajo mladi v Nemčiji, na Portugalskem in v Sloveniji, na spletni platformi se tako zbirajo podatki o onesnaženosti mnogih evropskih rek.

Pred začetkom smo se razdelili v štiri skupine. Vsaka skupina je imela določene zadolžitve, ki jih je morala opraviti v približno eni uri. Naše raziskovanje je potekalo v ljutomerskem parku Rudolfa Maistra, ob reki Ščavnici.

Naloga skupine A je bila določiti lego nahajališča in vrsto odpadkov ob reki, zato so iskali odpadke na odmerjenih področjih, ki so bila različno oddaljena od reke. Naloga skupine B je bila poiskati vse možne odpadke v območju 20 metrov ob reki in jih razvrstiti v kategorije. Skupina C pa je s pomočjo mikromreže, ki so jo privezali na most, poskušala določiti količino mikroodpadkov v reki. Pred tem so s pomočjo palice in štoparice določili, da je tok Ščavnice zelo počasen. V mikromrežo se v 60 minutah ni ujelo nič večjih odpadkov.

Člani skupine D, so imeli nalogo dobro opazovati, fotografirati in snemati dogajanje, prav tako pa raziskati možne vire odpadkov. Ugotovili so, da je večina smeti ob reki vrste embalaža izdelkov, ki so jih odvrgli mimoidoči.

Ker je v neposredni bližini naša gimnazija in dijaki skozi park prihajajo v šolo in odhajajo domov, moramo žal sklepati, da smo krivci za večino odvrženih odpadkov prav mi dijaki. Sicer smo veseli, da količina zbranih in analiziranih odpadkov ni bila zelo velika. Dijaki ITS-a z raziskovanjem v sklopu projekta Pirati plastike opozarjamo, da moramo čim manj smetiti, saj le tako lahko ohranimo Zemljo čisto. To lahko naredimo na res preprost način: če ti porabljena stvar – odpadek, ostane v rokah, ga preprosto vrzi v smeti, res ni tako težko!

Pirati plastike – »novinarji«

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Radijske oddaje

Zadnje publikacije