fbpx

Novice

V petek, 24. 9. 2021, se je v Europarku v Mariboru pod okriljem Univerze v Mariboru odvijala Evropska noč raziskovalcev, ki je vključevala predstavitve s poskusi in interaktivnimi vsebinami iz različnih področij, med katerimi je vsak zase lahko našel kaj zanimivega. Prireditve smo se udeležili ljutomerski raziskovalci 2. in 3. letnikov v sklopu izbirnega predmeta ITS-raziskovanje.

Naš glavni namen obiska Noči raziskovalcev je bila pridobitev novega znanja na področjih, ki so predvsem v današnjem času zelo priljubljeni med dijaki. Še posebej so nas pritegnile stojnice, na katerih so nam ustno, vizualno in na zanimiv način predstavili njihovo področje. Ena od stojnic nam je na praktičnem primeru predstavila gradbeništvo ter arhitekturo, sestaviti smo morali most, ki ga, ko je bil dokončan, nismo mogli porušiti ob pritisku roke.

Na stojnici zdravstvene fakultete smo se lahko preizkusili v oživljanju in celo tekmovali proti drugim. Zelo nas je pritegnila kemijska stojnica, na kateri so nam podrobneje predstavili nekaj eksperimentov, ki smo jih lahko izvedli sami. Takoj ob prihodu v Europark je stala velika maketa elektroenergetskega sistema Slovenije, ob njej so nam predstavili, kako energija pride od proizvodnje do porabnikov. Bivša dijakinja naše šole dr. Olivija Plohl, nam je predstavila obdelavo okoljsko problematičnih odpadkov, prikazala nam je kako lahko te odpadke ponovno uporabimo in jih zmanjšamo. Fakulteta za varnostne vede nam je prikazala, kako lahko zelo hitro odkrijemo nezaželene prstne odtise na vsakodnevnih predmetih. Naučili smo se, da si lahko ob uvedbi digitalizacije olajšamo marsikatero opravilo, pokazali so nam, kako upravljati robota, ki so ga ustvarili sami. Na Noči raziskovalcev ni manjkalo informacij o Evropski Uniji, in sicer v kotičku EU.

Stojnice so bile zaradi velikega števila razporejene po kar dveh nadstropjih, zato lahko z gotovostjo rečemo, da nam ni bilo niti malo dolgčas. Všeč nam je bilo, da so se na stojnicah odvijale igre in kvizi, pri katerih smo si ob uspešnem sodelovanju pridobili razne brošure, kemične svinčnike in druge nagrade.

 

Saša Štajner in Petra Ouček, 2. c

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine