fbpx

Novice

Profesorica likovne umetnosti na GFML Tanja Trajbarič Lopert je poudarila, da jo je marsikdo vprašal, kako lahko likovno ustvarjanje poteka na daljavo. "Težje, kot sicer, ko sproti korigiraš nastajajoča dela in dijake usmerjaš ter jim svetuješ. Z veliko dopisovanja, komentiranja, včasih tudi snemanja postopka dela in z veliko obojestranskega truda, tako dijaškega kot učiteljevega, prideš do izvedbe likovnih nalog."
Njen namen pri ustvarjanju je bil predvsem ta, da dijake za nekaj časa odtrga od računalnika, jih spodbuja in jim dopušča, da razvijejo kreativnost na najboljši možen način. Pri zastavljanju nalog jim je puščala veliko svobode. Pri izbiri tehnike in materialov so se morali prilagajati tudi temu, kaj jim je v danem trenutku bilo doma na razpolago. Skozi šolsko leto je bilo prvim letnikom zastavljenih več izzivov.
Prva naloga, ki je bila risarska, je bila zastavljena še v šoli in je bila, kar se izvedbe doma tiče, najmanj zapletena. Hrapave teksture izbranega predmeta so uspešno podali v tehniki trstike in tuša, flomastra ali kemičnega pisala.
Pri drugi nalogi pa se je zadeva že nekoliko zapletla. Izbrano področje grafike je bilo treba prilagoditi možnosti izvedbe doma. "Zato sem se odločila za tehniko monotipije. Grafične barve, ki jih sicer uporabljamo v šoli, smo zamenjali s tempero ali akrili, ki so jim dijaki dodali nekaj kapljic olja. Podlaga za nanos je bila kar aluminijasta folija in razlago z demonstracijo sem morala posneti, da je bila dovolj nazorna. In potem je šlo. Nad večino izdelkov sem bila navdušena. Prijetno presenečena pa sem bila tudi nad tem, da so delo dijakov z zanimanjem spremljali tudi nekateri starši in da se je ob ustvarjanju včasih pozabavala celotna družina," dodaja profesorica.
Tretja naloga je bila abstraktna slikarska naloga, v kateri so morali s pomočjo barv izraziti svoje občutenje zime. Izkazalo se je, da so bili zelo kreativni pri tehnikah, materialih in da so v svojem delu resnično uživali.
Z renesanso so se skorajda simbolično tudi dijaki vsaj izmensko vrnili v šolo. Ob ponovni vrnitvi so lahko tudi resnično stopili v galerijo in si v živo ogledali razstavo Boštjana Plesničarja, ki je bila polna barv in prepotrebnega optimizma. Nato so se tudi dijaki med renesančnimi deli, ki so jih spoznavali, morali odločiti za eno, ki so ga pogledali z drugačnimi očmi, ga poskušali aktualizirati in poustvariti sodobnejšo različico tega dela.
Lahko so uporabljali različne tehnike kolaža, slikanja, risbe, digitalnega preoblikovanja, od kombiniranih tehnik do fotografij, v katerih so kot glavni akterji nastopili sami ali njihovi svojci.
"Nastala dela so odraz njihove kreativnosti, duhovitosti in nemalokrat tudi kritičnosti, ki mora v mladi, razvijajoči se duši vsekakor biti prisotna," povzema Trajbaričeva.
Z likovnim ustvarjanjem pa se na GFML ukvarjajo tudi dijaki višjih letnikov, ki si izberejo predmet Izbirni sklop umetnost. "Z njimi sem se v tem letu odločila ustvarjati umetniške knjige. Te so temeljile na zgodbah, ki jih je bilo treba vizualizirati in v likovnem delu poustvariti vzdušje, karakterne like, dodati strnjene misli, jih zapisati na svoj način in vse skupaj oblikovati v unikatno umetniško knjigo. Delali so samostojno ali v dvojicah in vse delo je nastajalo doma. Preko tedenskih srečanj smo izmenjevali svoje ideje, jih plemenitili, dopolnjevali, iskali izvirne rešitve in nove moči za nadaljevanje dela. A tudi to nam je uspelo. Originalna likovna dela so fotografirali, spremenili v printe, ki so jih uporabili na izvirno oblikovanih straneh svojih knjig. Te so morale dobiti tudi platnice in izvirno vezavo. Material, ki so ga za to uporabljali, je bil običajen, včasih ničvreden, odpaden. To so bile škatle, ki so prekaširane dobile podobo dragocene knjige, toaletne brisače, ki so ustvarjale reliefni videz platnice ali likovno zelo čiste črne strani knjižice, povezane z rdečo prepleteno žico. Teh izvirnih knjig vam tokrat žal ne moremo pokazati, saj so prav vse sprejeli na bienalni natečaj ustvarjanja umetniških knjig v Udinah, česar smo bili prav posebej veseli. Predstavljamo pa vam nekaj originalnih del, ki so jih dijaki uporabili v knjigah, in nekaj fotografij ter nastalih knjig," še doda profesorica.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine