fbpx

Novice

Slovensko društvo učiteljev španščine je tudi v šolskem letu 2020/21 izvedlo državno tekmovanje srednješolcev iz znanja španščine Dilo en español, ki ga je zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužb organiziralo s pomočjo informacijskega strežnika DMFA in ne na eni od slovenskih srednjih šol. Letošnje državno tekmovanje je bilo specifično tudi zato, ker je potekalo v dveh kategorijah: v prvi kategoriji so tekmovali dijaki, ki se španščino učijo tretje leto, v drugi kategoriji pa dijaki četrtih letnikov, ki so se v prejšnjem šolskem letu na šolskem tekmovanju uvrstili na državno tekmovanje, a je slednje zaradi epidemiološke situacije odpadlo.

Državno tekmovanje, ki je potekalo 10. aprila 2021, so sestavljale naloge pisnega izražanja, bralnega razumevanja, poznavanja in rabe jezika ter kulture in civilizacije. Razpisana tema z letošnjega področja kulture in civilizacije je bila Inventos hispanos.

V prvi kategoriji, v kateri je tekmovalo 76 dijakov, je Marko Morales Kalamar, dijak tretjega letnika GFML, za nekaj točk zgrešil srebrno priznanje.

V drugi kategoriji, v kateri je tekmovalo 60 dijakov, je Žana Horvat usvojila zlato priznanje in se uvrstila na SEDMO mesto v državi. Ob tem izjemnem uspehu je Žana povedala: »Tekmovanje je tokrat potekalo na “koronski” način, tako da smo se ga bili primorani udeležiti preko računalnika. Poleg spretnosti in iznajdljivosti pri reševanju nalog iz poznavanja in rabe jezika je bilo pred pisanjem potrebno malce pokukati v dodatno gradivo o hispanističnih izumih. V procesu priprav sem si navdušeno širila obzorja in se pogosto nasmejala ob anekdotah, ki se skrivajo za posameznimi izumi. Sad mojega truda je zlato priznanje, ki mi bo služilo kot odlična popotnica za naprej. Dojemam ga pa tudi kot potrdilo, da moram v nadaljnje res slediti poti španščine. Dosežek lepo doda piko na i skorajšnjemu zaključku mojega gimnazijskega izobraževanja. Zahvaljujem se svoji mentorici prof. Mojci Ficko, ki me je skrbno spodbujala v celotnem procesu. Omenila pa bi rada še svojo babico, s katero že od malih nog spremljam telenovele, ki so me prve popeljale v svet španščine in me nad njo naravnost navdušile.« 

Čestitke za izvrsten uspeh!

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine