fbpx

Novice

Tokrat so dijaki GFML že četrtič sodelovali na Evropskih statističnih igrah. Gre za mednarodno tekmovanje, ki ga organizira Statistični urad Republike Slovenije v sodelovanju z Eurostatom in Statističnim društvom Slovenije.
Na tekmovanju se dijaki preizkusijo v različnih veščinah statistične pismenosti, ob tem pa spoznavajo zanimive podatke o Sloveniji in evropskih državah.
Z naše gimnazije se je tekmovanja udeležilo 90 dijakov, ki so sodelovali v eno-, dvo- ali tričlanskih ekipah.

 

 

 

Na šolski ravni je enajst ekip prejelo bronasto priznanje, od tega deset ekip dijakov prvih in drugih letnikov, ki so tekmovali v kategoriji B:

  • GFMLARES (Jure Ahlin, Nejc Vaupotič, Rok Hošpel);
  • KORONCA (Nika Jurkovič, Evelina Balaško, Maša Škrget);
  • MARJETICE (Kaja Bedernjak, Kristina Genc);
  • MARJETKE (Lara Pučko, Zara Bertalanič, Petra Ouček);
  • NIMAMPOJMA (Filip Zver, David Bürmen, Julija Kronvogel);
  • PINK (Blažka Harkai, Gaja Jerebic);
  • RENELA (Nela Copot, Rene Žižek);
  • TALENTI (Nika Maučec, Lana Krančič, Daša Smodiš);
  • TEGLZAROŽE (Tjaša Karas, Neja Štampar);
  • UNKNOWN (Pija Vukan, Špela Jaklin)

in ekipa

  • HOGWARTS7 (Tamara Kolerič, Domen Bogdan), kjer sta dijaka tretjega letnika tekmovala v kategoriji A.

Deset ekip se je uvrstilo na državno raven, kjer so tekmovalci morali pripraviti raziskovalne naloge. Njihove izdelke je ocenila strokovna žirija. Deset ekip finalistk iz vsake kategorije je bilo vključenih v javno glasovanje za najboljšo nalogo na Facebooku. Med izbranimi ekipami sta bili tudi naši ekipi NIMAMPOJMA in TEGLZAROŽE. Ekipi TEGLZAROŽE je na javnem glasovanju za uvrstitev na prvo mesto zmanjkalo le nekaj glasov.
Kljub temu je ekipa TEGLZAROŽE dosegla izjemen uspeh. Strokovna žirija je njeno nalogo določila za najboljšo nalogo v kategoriji B. Tjaša in Neja, ki sta sestavljali ekipo TEGLZAROŽE, sta za nalogo prejeli zlato priznanje in si prislužili sodelovanje v evropskem finalu. Tam se bodo štiri zmagovalne ekipe iz Slovenije, dve po izboru strokovne žirije in dve po javnem glasovanju, pomerile s svojimi vrstniki iz 15 drugih evropskih držav. Njihova naloga bo pripraviti do dve minuti dolg video na temo Informacije in dezinformacije: uradni statistični podatki v svetu, preplavljenem s podatki.

Na državni ravni so se dobro odrezali še člani ekip NIMAMPOJMA, PINK, GFMLARES, RENELA in TALENTI, ki so prejeli srebrno priznanje.
V sredo, 7. aprila 2021, je bila zaključna prireditev 4. Evropskih statističnih iger, ki je potekala preko videokonference Zoom. Na prireditvi so dijakom ekip iz obeh kategorij, ki so zasedle prvo, drugo in tretje mesto po ocenah strokovne žirije ter prvouvrščeni po izboru javnosti podelili priznanja in nagrade.
Tekmovalcem vseh ekip čestitamo za dosežen uspeh!

Nika Maučec, Lana Krančič in Daša Smodiš so o svojem uspehu povedale: "Smo ekipa TALENTI in smo se že drugo leto zapored udeležile Evropskih statističnih iger. Tokrat smo se na tekmovanje pripravljale v sklopu izbirnega predmeta ITS raziskovanje, kjer smo se učili osnov statistike, dela s programom Excel in še veliko drugega, tako da smo bile na tekmovanje zares dobro pripravljene. V naši skupini smo sodelovale tri, delo pa smo si razdelile le na prvem delu tekmovanja, ko je vsaka reševala svoj sklop vprašanj. Predstavitev smo delale skupaj tako, da smo se večkrat sestale prek videoklica. Zaradi vsega pridobljenega znanja pri izbirnem predmetu in trdega dela nam je uspelo na tekmovanju doseči srebrno priznanje, na kar smo izredno ponosne, saj smo se res potrudile po svojih najboljših močeh. Pripravam na tekmovanje in samim igram smo posvetile tudi veliko prostega časa, zato je naš uspeh nedvomno zaslužen in smo ga res zelo vesele. Upamo, da se bomo s skupino tudi drugo leto udeležile Evropskih statističnih iger, ko bomo imele še več znanja, da bomo lahko letošnji izjemen uspeh še nadgradile".

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine