fbpx

Novice

Med 6. in 10. marcem so debaterji s celega sveta debatirali na mednarodnem debatnem turnirju, ki bi se moral zgoditi v Ljutomeru, a se je žal zaradi epidemioloških razlogov odvil na spletu. Zaradi lažjega dostopa na spletu je bil to najštevilčnejši ljutomerski turnir do sedaj. Turnirja se je udeležilo skoraj 150 ekip, malo manj kot 500 debaterjev iz 36 držav: Avstrije, Bangladeša, Bosne in Hercegovine, Češke, Danske, Filipinov, Finske, Gruzije, Hrvaške, Hongkonga, Irske, Italije, Jamajke, Južne Koreje, Kanade, Katarja, Kitajske, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Mongolije, Nizozemske, Omana, Pakistana, Poljske, Romunije, Savdske Arabije, Singapurja, Slovenije, Šrilanke, Tajvana, Turčije, Velike Britanije, Združenih arabskih emiratov in Združenih držav Amerike. Udeleženci turnirja so na debatah pokazali svoje retorične sposobnosti o družbenokritičnih temah ter kritično in argumentirano poznavanje teh tem.

Turnir je tokrat v veliki meri organiziral ZIP, Za in proti, zavod za kulturo dialoga/Pro et contra. ZIP je nevladna in neprofitna organizacija, ki razvija, predstavlja, izobražuje in promovira debato z namenom dvigniti kulturo dialoga v Sloveniji. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer se tokrat žal ni mogla izkazati s svojo gostoljubnostjo in organizacijo, saj so debate potekale na spletu prek aplikacije Zoom. Upamo, da bodo epidemiološke razmere naslednje leto omogočale, da bo turnir potekal v živo na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer.

Najpomembnejši del turnirja so bile vnaprej pripravljene debate, ki so zajemale sledečo problematiko:

  • umik ameriške vojske iz Afganistana;
  • komemoracijo žrtev na obeh straneh konflikta na spominskih obeležjih vojn;
  • razpustitve poroke.

Sledile so t. i. impromptu debate, kar pomeni, da so tekmovalci trditve izvedeli le eno uro pred samo debato in so zajemale:

  • privatizacijo raziskovanja vesolja;
  • kvote mladih;
  • ulično umetnost.

Ekipi GFML Priapus, ki jo sestavljajo Tamara Kolerič, Domen Bogdan in Lara Bohar, se je s petimi zmagami na šestih debatah uspelo uvrstiti v osmino finala, torej med šestnajst najboljših ekip. V osmini finala so debatirali impromptu trditev o privatizaciji vesoljskega raziskovanja. Njihovi nasprotniki so bili Singapurci, ki so napredovali v četrtino finala in na koncu zmagali na turnirju. Ob razglasitvi napredovanja v izločilne boje so GFML Priapus povedali: »Ob razglasitvi rezultatov za osmino finala smo bili zelo presenečeni in ponosni. Pred začetkom osmine finala smo imeli malce treme, saj so Singapurci znani po odličnem debatiranju in visokih uvrstitvah. Na turnirju smo se imeli zelo lepo in spoznali veliko novih debaterjev z različnih koncev sveta.« GFML Priapus je na turnirju zasedla odlično deveto mesto. Ekipi GFML Hades (Lina Horvat, Timotej Pukšič in Teja Sapač) in GFML Dioniz (Zala Gorjak, Pia Zupančič in Martin Norčič) sta na turnirju dosegli štiri zmage.

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine