fbpx

Novice

Slovenski kulturni praznik nas vsako leto znova nagovori z iskanjem novih ustvarjalnih pristopov, da postavimo umetnost, kulturo, Prešerna in njegovo poezijo pred publiko na nov, ustvarjalen in unikaten način. Čas epidemije in šolanje od doma sta pred dijake drugih letnikov postavila skorajda nemogočo misijo. Vendar pa so "mladi neuničljiv vir energije" in tako je tudi na daljavo nastalo Prešernovanje. Drugošolci vseh razredov so našli energijo in se povezali v ustvarjanju interpretacij Prešernovega življenja in dela. Nastala je enkratna, moderna, avdiovizualna predstava, ki je podrla rekord, saj jo je preko aplikacije Zoom spremljalo čez 300 gledalcev. V kovidno leto 2021 je na kulturni dan prikorakal naš veliki pesnik v različnih preoblekah, življenjskih zagatah in kot moderni uporabnik socialnih omrežij. S svojimi predstavitvami so letošnji drugošolci postavili precejšen izziv generaciji, ki bo naslednje leto v njihovi koži, kar so priznali v svojih kritikah. Dijakinja prvega letnika je zapisala:
"Predstavo bi ocenila z 10, saj so se odlično odrezali. Vložili so ogromno svojega časa in dela ter imeli še veliko dela s tem, da so vse pripravljeno posneli. Po mojem mnenju so bili zelo ustvarjalni, kar se pa tiče same predstavitve, pa nimam kaj za dodati, saj so se res vsi odrezali. Najbolj všeč mi je bilo delo 2.a, saj se je Julija zaljubila v novega sošolca po imenu Povodni mož in zapustila Franceta Prešerna."
Dijaki so brali, raziskovali, se poistovetili z izbranimi vsebinami in pri tem razkrivali identiteto pesnika, slovenske kulture in samih sebe. Publika je bila za dobro uro ujeta v virtualnem prostoru in času, marsikdo pa si je Prešernovanje 2021 še enkrat pogledal na spletu.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine