fbpx

Novice

V ponedeljek, 21. decembra 2020, je za dijake 1., 2. in 3. letnika programa predšolske vzgoje (PV) potekal umetniški projektni dan v obliki razrednih inštrumentalnih nastopov, likovne in plesne delavnice ter ogleda baletne predstave Kekec SNG Maribor.
Vsi dijaki so se udeležili likovne delavnice pod mentorstvom profesorice Karoline Erjavc. Delavnica je potekala prek videokonference Zoom, kjer so se dijaki naprej seznanili s postopki oblikovanja dekorativnih obeskov za božično jelko. Izbrali so svoj najljubši obesek in ga nato po navodilih, ki so jih dobili v spletni učilnici, tudi oblikovali. Nastalo je veliko kvalitetnih in estetsko oblikovanih dekorativnih obeskov, s katerimi so si dijaki doma okrasili svojo božično jelko in si tako pričarali praznično vzdušje. Likovna delavnica s praznično vsebino je dijakom bila zelo všeč, saj so vsakodnevno rutino učenja zamenjali s sproščenim ustvarjanjem.
V plesni delavnici, ki jo je vodila profesorica Svetlana Kos, so se dijaki sproščali in napolnili s pozitivno energijo. Dobro počutje je bil glavni cilj delavnice. Vsebina plesov je bila božično obarvana. Dijaki so videli več koreografij na različnih stopnjah zahtevnosti. Vsak dijak si je izbral koreografijo, za katero je menil, da jo bo lahko gibalno usvojil. Na ta način se pozitivno vpliva na otrokovo samopodobo in na njegov socialni, intelektualni in motorični razvoj. Ob plesu so dijaki urili koordinacijo, grobo motoriko, koncentracijo in slušno pozornost. Nastali so zelo lepi gibalni izdelki. Smeh na obrazu dijakov pa je dokazal, da je bil naš cilj dosežen.
Trenutna zdravstvena situacija, ki v šolstvu zahteva veliko prilagoditev, je botrovala odločitvi, da razredne inštrumentalne nastope dijakov, tako kot vse ostale šolske dejavnosti in pouk, izvedemo na daljavo. Odločitev je za vse predstavljala velik izziv, saj tako ni bil izveden samo nastop, temveč tudi vse glasbene točke. Olajševalna okoliščina razrednega nastopa na daljavo je bila individualno snemanje posamezne točke v domačem okolju. Tako so dijaki lahko izbrali svoj posnetek, s katerim so bili najbolj zadovoljni. Prav tako jim je situacija povzročila nekoliko manj stresa, pogojenega s tremo pred javnimi nastopi. Vsekakor ne gre primerjati kakovosti zvoka z izvedbo nastopa v živo, nam pa posnetek omogoča večkratni ogled in ostane trajen spomin.
Dijaki so se za svoj nastop zelo potrudili in pričarali pravo praznično vzdušje. Za prijeten ogled pa gre zahvala predvsem dijakinjama PV, ki sta pripravili odlično predstavitev nastopov dijakov posameznega letnika. Ob koncu ogleda smo se soglasno strinjali, da je izkušnja pozitivna in jo bomo v bodoče še zagotovo ponovili, četudi dela na daljavo več ne bo. Razredni inštrumentalni nastopi so se izvedli pod mentorstvom profesoric Tatjane Rozmarič-Poštrak in Barbare Špilak.
V zaključnem delu projektnega dneva so si dijaki ogledali še baletno predstavo Kekec prek povezave na YouTube kanalu. Koreograf baletne predstave je Edward Clug, ki je v sodelovanju s priznano slovensko skupino Katalena ter z njenim vodjem in avtorjem glasbenega koncepta, Boštjanom Naratom, priljubljeno Vandotovo povest uporabil kot portal. Odzivi dijakov so bili pozitivni, saj jim je bila moderna in drugačna predstava z odlično glasno zelo všeč.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine