fbpx

Novice

Literarni večer ob 220-letnici rojstva Franceta Prešerna
3. decembra 2020 smo Slovenci obeležili velik jubilej. Minilo je namreč 220 let, odkar se je na ta dan leta 1800 v Vrbi na Gorenjskem rodil France Prešeren. Ta je navkljub svojemu nesrečnemu življenju – ali pa prav zaradi njega – postal slovenski Orfej in danes velja za največjega pesnika našega naroda.
Njegovemu spominu se je poklonila tudi GFML. Na slavnostni dan ob 18. uri smo organizirali literarni večer, ki smo ga prvič v zgodovini izvedli povezani na videokonferenčno sejo in ga v živo prenašali na spletišču Youtube. Na dogodku, ki smo mu nadeli naslov »Nesmrtna moč poezije«, so dijakinje in dijaki Nuša Dolamič, Jakob Idič, Goran Jocić, Tilen Kovač, Nina Kuhar, Anja Lazar, Chiara Nidorfer, Anja Pušenjak, Marko Rengeo, Kaja Rihtarič, Hana Slavič, Lara Svenšek in Iza Šiftar interpretirali poezijo Franceta Prešerna.
V šestih sklopih – Mladostna navihanost, Negotovost, Bolečina ljubezni, Spoznanje o krutosti življenja in obupu, Pesniško poslanstvo ter Upanje – smo se ob 18 izbranih Prešernovih umetninah razgledali po njegovem življenju in ustvarjanju, pet recitatorjev pa jim je ob bok postavilo še 10 svojih lastnih pesmi. Literarni večer smo sklenili v optimističnem duhu in z vero v svetlo prihodnost.
Če ste literarni večer zamudili, a bi želeli prisluhniti večni govorici poezije iz ust mlade generacije, je posnetek dogodka še vedno na voljo za ogled v našem multimedijskem centru.

video gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine