fbpx

Novice

Franc Miklošič - človek in znanstvenik, film, ki je nastal v produkciji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, je bil uvod v letošnje Miklošičeve dneve - Moč besede 2020. Dijaki vseh prvih letnikov so tako vstopili v svet velikega jezikoslovca, raziskovalca slovanskih jezikov, ustvarjalca primerjalne slovanske slovnice, seznanili so se s sooblikovalcem znanstvene, kulturne in tudi politične miselnosti 19. stoletja, z vitezom Miklošičem. Tudi za to so Miklošičevi dnevi tradicija.
Danes nas čas vedno znova postavlja pred preizkušnjo, tudi jezikovno. Strokovni del je potekal pod krovno temo Sodobni jezikovni izzivi. Izredna profesorica dr. Polonca Šek Mertük s Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru je zanimivo in nazorno predstavila projekt Slovenščina na dlani, kjer nastaja interaktivno učno e-okolje, namenjeno bogatitvi pouka slovenščine na različnih področjih (pravopis, slovnica, frazemi, besedilo ...),ki bo kmalu dostopno vsem zainteresiranim uporabnikom.
Zoran Fijavž, univerzitetni medjezikovni posrednik, se prav tako ukvarja z izrazito aktualnim raziskovanjem. Predstavil je Jezikovne korpuse & humanistiko; jezikovni korpusi - sistematične zbirke besedil, ki jih je mogoče računalniško obdelati; korpusna orodja za jezikovno delo (npr. prevajanje in lektoriranje), korpusi kot orodja za (kritično) raziskovanje (primeri korpusne analize s spleta).
Citati Vinka Möderndorferja, pesnika, pisatelja za odrasle in otroke, gledališkega in filmskega režiserja, velikega humanista (z njim so se srečali dijaki četrtih letnikov, ki so doživeto predstavili tudi nekaj njegovih besedil):
"Pesmi o stiskah ljudi, o manipulacji, o svobodi /.../ in še o marsičem, nastale so kot odziv na čas, ki ga živimo že več let. Napisal sem jih tudi zato, ker globoko verjamem, da je umetnost, še posebej literatura, poklicana na svet zato, da svetu pred obraz postavlja zrcalo etičnih in moralnih vrednot. Ni etično, biti izkoriščevalec, brezobzirnež ..."
"Kadar pade beseda, padejo vse vrednote. Pade človeštvo. Ko besede izgubijo moč in ko ljudje niso več zavezani besedi, se lahko prične nasilje vsakega proti vsakomur - in to se že dogaja ..."
"Tvoje je, tvoje je, ne se bati, tvoje sonce, tvoja pot, tvoja cesta, ne se bati, ničesar nisi ukradel, tvoja hiša, dom/ .../ da je tvoje zrak, veter in ta dežela."
Doživljati Moč besede z dobitnikom večernice, desetnice, modre ptice, Grumove, Ježkove, Rožančeve, Šeligove nagrade, večkrat nagrajeno komedijsko besedilo, pesniški opus, film, nagrade Prešernovega sklada ... je bilo tudi popotovanje v bogato slovensko literaturo, popotovanje k Zajcu, Strniši, Kosovelu, Cankarju, predvsem pa veliko besed, ki naj živijo z nami: "Celo življenje tečemo, iščemo ljubezen. Literatura je slika pisatelja."
Miklošičeve dneve 2020 sta bogato dopolnila tudi Misterij, virtualni sprehod po likovni razstavi, kjer lahko občudujemo dela Tanje Trajbarič Lopert, profesorice likovne umetnosti, in Filipa Kulčarja, študenta Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, ter pogovor ob dnevu generala Rudolfa Maistra (prek šolske spletne strani) s častnim članom mag. Milanom Lovrenčičem.
Zaključek Miklošičevih dnevov 2020, 3. decembra 2020, so bile Pesmi, 220 let rojstva dr. Franceta Prešerna (prek šolske spletne strani). "Žive naj vsi narodi ..."

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine