fbpx

Novice

23. novembra praznujemo državni praznik dan generala Rudolfa Maistra. Na ta dan, leta 1918, je general Rudolf Maister v Mariboru s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter razglasil Maribor in Spodnjo Štajersko za slovensko posest. Kasneje so bile te ozemeljske pridobitve potrjene na pariški mirovni konferenci. Kot državni praznik se v Sloveniji praznuje od leta 2005.
Veliko sodelavcev in borcev je prihajalo iz Slovenskih goric, Prlekije in Prekmurja. Posledično je skozi čas bilo postavljenih veliko spominskih obeležij, ki nas spominjajo na prelomne dogodke ob koncu prve svetovne vojne. Na tem prostoru delujejo tudi štiri domoljubna društva (Prleško društvo generala Maister, Društvo general Maister Veržej, Prekmursko društvo generala Maistra Črenšovci in Prekmursko društvo general Maister Murska Sobota), ki so vključena v Zvezo društev general Maister.

 

 


Ker zaradi razglašene epidemije in varnostnih ukrepov letos ni možno izvesti spominskih proslav in prireditev, vas nagovarjamo, da vseeno obeležimo praznik na način, s katerim ne bomo ogrožali tujega ali lastnega zdravja.

I. Svoje domoljubje in odnos do držav ter naših prednikov izkažite z izobešanjem državne zastave na pročelje vašega doma.

II. Oglejte si posnetek z ustanoviteljem in dolgoletnim predsednikom Zveze društev general Maister, mag. Milanom Lovrenčičem, ki ga je Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer skupaj s Prleškim društvom generala Maistra posnela meseca oktobra.

video gfm media

III. V kolikor bi želeli deliti vaše razmišljanje, misel, fotografijo, pesem, risbo na temo general Rudolf Maister in njegovi sodelavci, vas vabimo, da jo pošljete na in objavljena bo na naši spletni strani v rubriki GFML-jevci smo doma.

IV. Prav tako vas vabimo, da v svojem kraju oz. občini obiščete katero izmed spominskih obeležij, ki so posvečena generalu Maistru, njegovim sodelavcem ali takratnim dogodkom. Mogoče pred obeležje položite kakšen cvet ali prižgete svečo. V nadaljevanju objavljamo seznam spominskih obeležij, posvečenih generalu Rudolfu Maistru, njegovim sodelavcem in borcem ter dogodkom ob koncu prve svetovne vojne v Prlekiji in Prekmurju.
1. Doprsni kip Rudolfa Maistra na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni
2. Svetilnik miru pred župnijsko cerkvijo sv. Petra v Gornji Radgoni
3. Spominska plošča, posvečena sodelavcu generala Rudolfa Maistra, Edvardu Vaupotiču, Trg Videm, Sveti Jurij ob Ščavnici
4. Doprsni kip dr. Antona Korošca, vodilnega slovenskega politika med obema svetovnima vojnama, Trg Videm, Sveti Jurij ob Ščavnici
5. Spominska plošča, posvečena dr. Antonu Korošcu, na njegovi rojstni hiši v Biserjanah, Sveti Jurij ob Ščavnici
6. Spomenik padlim med prvo in drugo svetovno vojno - piramida, Sveti Jurij ob Ščavnici
7. Doprsni kip udeleženca pariške mirovne konference v Parizu, dr. Matije Slaviča, pred župnijsko cerkvijo sv. Križa v Križevcih pri Ljutomeru
8. Doprsni kip udeleženca pariške mirovne konference v Parizu, dr. Franca Kovačiča, v Veržeju
9. Spominska plošča Maistrovim borcem, doma iz občine Veržej, na pročelju Doma kulture v Veržeju
10. Spomenik generala Rudolfa Maistra v Parku generala Rudolfa Maistra, Ljutomer
11. Spominska plošča, posvečena Maistrovemu borcu Jožefu Godini, na njegovi rojstni hiši na Dolnji Bistrici
12. Doprsni kip Maistrovega borca Jožefa Godine, Park spominov, Črenšovci
13. Spomenik padlim med prvo svetovno vojno, Park spominov, Črenšovci
14. Doprsni kip narodnega buditelja Jožefa Klekla st. pred občinsko zgradbo Občine Črenšovci
15. Doprsni kip Maistrovega borca Ivana Jeriča v središču vasi Dokležovje
16. Spominsko obeležje, posvečeno 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in narodnim buditeljem, pred župnijsko cerkvijo sv. Ladislava v Beltincih
17. Spomenik ob 100. obletnici priključitve Prekmurja na ulici Štefana Kovača v Murski Soboti
18. Spomenik žrtvam prve svetovne vojne, Vrazova ulica, Ormož
19. Spominsko obeležje, posvečeno Rudolfu Maistru in njegovim borcem, na Kogu
20. Spomenik generala Rudolfa Maistra pred župnijsko cerkvijo pri Sv. Tomažu
21. Spomenik generala Rudolfa Maistra na Polenšaku


Aktiv učiteljev zgodovine na GFML in Prleško društvo generala Maistra.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine