fbpx

Novice

V šolskem letu 2019/2020 se je na Evropske statistične igre prijavilo več kot 17.000 dijakov iz 17 evropskih držav. Dijaki so tekmovali v ekipah z enim, dvema ali tremi člani. Ekipe so se med sabo pomerile v obvladovanju statistične pismenosti. Tekmovalci iz vseh sodelujočih držav, ki so zmagali na nacionalni ravni, so v evropskem finalu pripravili video o temi »Mladi v Evropi«, v katerem so na podlagi uradnih statističnih podatkov prikazali težave, s katerimi se soočajo mladi v njihovi državi in jih primerjali s težavami mladih v drugih evropskih državah. V finalni nalogi so se preizkusile tudi štiri zmagovalne ekipe iz Slovenije, dve v starostni skupini 16-18 let ter dve v skupini 14-16 let. V vsaki izmed kategorij je eno ekipo izbrala strokovna žirija, druga pa je bila izbrana na podlagi prejetih glasov, zbranih z javnim glasovanjem. Med njimi je bila tudi ekipa Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer TEGLZAROŽE. Mednarodna žirija evropskih strokovnjakov je morala oceniti 57 videov. Zmagovalce med 14–16 let je tako izbirala med 27 oddanimi videi, zmagovalce med 16–18 let pa med 30 oddanimi videi.

V skupini 14-16 let je naša ekipa TEGLZAROŽE v finalu 3. Evropskih statističnih iger dosegla odlično drugo mesto. Neji in Tjaši, ki sta sestavljali ekipo TEGLZAROŽE, iskrene čestitke!

"Ko sva se na začetku leta prijavili na to tekmovanje, nisva imeli veliko pričakovanj. Zaradi štipendije sva upali vsaj na srebrno priznanje. O statistiki nisva vedeli praktično nič. Bolj sva jo spoznavali, večji nama je bil izziv. Šolske naloge sva uspešno rešili in se uvrstili na državno tekmovanje. Tam pa se je začelo zares. Med veliko količino podatkov sva morali razbrati smisel in ga predstaviti v seminarski nalogi. Potrebno je bilo veliko logičnega razmisleka. Pri tem nama je vedno nudila pomoč mentorica Irena Rauter Repija z napotki in spodbudnimi besedami, ki so nama dajale zagon. Tako se je torej najino potovanje končalo več kot uspešno. Žirija naju je izbrala za eno od desetih najboljših ekip na letošnjem državnem tekmovanju. Bili sva zelo veseli in še bolj ponosni, saj sva bili edini iz pomurske regije. Nato je napočil čas za zbiranje všečkov na socialnih omrežjih. Vsi GFML-jevci in drugi Pomurci so združili moči za najino zmago, kar sva vsem neizmerno hvaležni. In uspelo je! Ekipa TEGLZAROŽE je postala ena od zmagovalk 3. Statističnih iger in se udeležila tekmovanja na Evropski ravni. Tam sva dobili nalogo: posneti video, s katerim izvirno in zanimivo predstavimo težave mladih v Sloveniji. Odločili sva se, da bova izpostavili izobrazbo, nezaposlenost, osamosvojitev, stanovanjske težave in izseljevanje mladih izobraženih ljudi. Vse analizirane podatke nama je v skupno zgodbo pomagal sestaviti Jure Šimonka, dijak tretjega letnika GFML umetniške gimnazije. Skupaj smo dobili idejo o mladi Slovenki Mariji, ki je pravkar končala šolanje in se sooča s svetom odraslih. Jure nama je prav tako pomagal pri tehničnem delu videa. Svojo nalogo je opravil odlično, za kar se mu iskreno zahvaljujeva. Ponosno sva zastopali Slovenijo v Evropi in končnega rezultata nisva pričakovali. Dosegli sva drugo mesto in s tem sva bili edina slovenska ekipa, ki je dosegla stopničke na letošnjih statističnih igrah. 
Evropske statistične igre so bile poučno, predvsem pa napeto in zanimivo popotovanje. Še enkrat bi se radi zahvalili vsem, ki so nama bili pripravljeni pomagati pri najinem velikem projektu. Skupaj smo dokazali, da tam, kjer je volja, je tudi pot. Naslednje leto pa spet!" sta povedali Neja Štampar in Tjaša Karas.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine