fbpx

Novice

V tem šolskem letu so se dijaki GFML že tretjič udeležili tekmovanja Evropske statistične igre, ki ga organizira Eurostat, statistični urad Evropske unije, skupaj s statističnimi uradi nekaterih evropskih držav. Tekmovanje je priložnost, da dijaki praktično uporabijo znanje, ki ga pridobijo pri pouku ter osvojijo dodatno znanje iz statistike.
Iz naše gimnazije se je tekmovanja udeležilo 106 dijakov, ki so sestavljali 42 ekip. Dijaki 3. in 4. letnikov so se pomerili v kategoriji A, dijaki 1. in 2. letnikov pa v kategoriji B. Iz GFML se je 12 ekip uvrstilo na nacionalni del tekmovanja.

Člani teh ekip so bili: Neja Štampar, Tjaša Karas, Eva Vajs, Špela Žinko, Daša Koprivnik, Jan Smolko, Tea Zakovšek, Pija Vukan, Špela Jaklin, Lana Krančič, Daša Smodiš, Nika Maučec, Nuša Zver, Tadej Andrejek, Sara Balažic, Matija Zanjkovič, Severin Bevk, Ema Bojnec, Anamarija Horvat, Jan Dlouhy, Jan Toplak, Jan Lorenčič, Goran Jocić, Daša Žuman, Dona Semenič, Ema Smolič, Primož Škafar, Marko Bakan, Veronika Poštrak, Ines Gabor, Nuša Cigler, Lucija Flucher.

Zmagovalci na državni ravni tekmovanja so bili letos prvič izbrani v dveh različnih podkategorijah – dve ekipi po izboru strokovne žirije, drugi dve pa z javnim glasovanjem. V javnem glasovanju je bila v kategoriji B najuspešnejša ekipa z imenom TEGLZAROŽE iz GFML, ki sta jo sestavljali dijakinji 1. c Neja Štampar in Tjaša Karas. Ekipa TEGLZAROŽE se je s preostalimi tremi ekipami uvrstila v evropski finale.

Neja in Tjaša sta o svojem uspehu povedali: "Ko sva se na začetku leta prijavili na tekmovanje statistične igre, nisva imeli velikih pričakovanj. Rekli sva si, upava vsaj na srebrno priznanje – za štipendijo. O statistiki nisva vedeli praktično ničesar in bolj sva jo spoznavali, večji izziv nama je predstavljala.
Šolske naloge sva uspešno rešili in se uvrstili na državno tekmovanje. Tam se je začelo zares. Iz kupice podatkov je bilo potrebno razbrati smisel in jih predstaviti v seminarski nalogi. Potrebno je bilo veliko logičnega razmisleka. Pri tem nama je vedno ob strani stala najina mentorica Irena Rauter Repija z napotki in spodbudnimi besedami, ki so nama dajale zagon. Tako se je torej najino potovanje končalo zelo uspešno. Žirija naju je izbrala za eno od 10. najboljših ekip na letošnjem tekmovanju. Bili sva zelo veseli in še bolj ponosni, saj sva bili edini iz pomurske regije. Nato je napočil čas za zbiranje všečkov na socialnih omrežjih. Vsi GFML-jevci in preostanek Pomurja so stisnili moči za najino zmago, za kar sva vsem neizmerno hvaležni. In uspelo je! Ekipa TEGLZAROŽE je ena od zmagovalk 3. statističnih iger in se bo udeležila tekmovanja na evropski ravni. S ponosom bova zastopali Slovenijo v Evropi, kakršen koli bo končni izid. Midve sva več kot zadovoljni in ponosni nase ter na vso Pomurje že zdaj."

 

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine