fbpx

Novice

Ko se spomladi začne prvo deževje in se temperature dvignejo, se prebudi narava in z njo različne vrste dvoživk. Prične se množična selitev iz prezimovališč proti mrestiščem. Človek je naravno pot dvoživkam velikokrat presekal s cestami in prav zato se organizirajo akcije prenašanja dvoživk čez cesto, da bi se število povoženih vsaj malo zmanjšalo.

Začetki akcije prenašanja dvoživk ob Blaguškem jezeru segajo v leto 2013. Takrat je skupina prostovoljcev v spomladanskem času, ko se dvoživke iz gozda selijo proti vodi, prvič pričela z akcijo prenašanja. Od takrat pa do danes je pri prenašanju dvoživk čez cesto sodelovalo več kot 25 prostovoljcev, med njimi tudi sedanji ali bivši GFML-jevci.

Blaguško jezero je eno izmed najpomembnejših mrestišč dvoživk (navadna krastače, rjava žaba, rosnica, sekulja, navadni pupek) v Pomurju in SV Sloveniji. Na selitveni poti iz prezimovališč v gozdovih južno od Blaguškega jezera do mrestišč v jezeru dvoživke prečkajo regionalno cesto Sv. Jurij ob Ščavnici–Cerkvenjak, ki je na žalost prav ob večerih, ko se dvoživke premikajo proti jezeru, najbolj prometna.

Prijetno dobrodošli vsi tisti prostovoljci, ki ste radi v naravi in vam ni vseeno, koliko dvoživk preživi nevarno pot čez prometno cesto. Glasen kvak-kvak v toplih nočeh je najlepša zahvala za naš trud.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine