fbpx

Novice

Ob počastitvi kulturnega praznika smo se odločili, da bomo na razstavi pred šolsko knjižnico predstavili vidne literarne ustvarjalce, ki so bodisi nekoč bili dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer bodisi so bili zaposleni na njej nekdaj ali zdaj. Predstavili smo Vlada Žabota, Denisa Škofiča, Marka Kočarja, Jasno Branko Staman, Sašo Pergarja, Petro Kolmančič, Mateja Mertika, Normo Bale, Mirana Puconja in Moniko Čuš. Poleg fotografij avtorjev, življenjepisov in bibliografij smo predstavili še odlomke iz njihovih del ali pesmi.
Razstavo smo zasnovali tako, da smo pri vsakem razstavljenem odlomku in pesmi označili eno slogovno sredstvo ali pa literarno zvrst ter ji pripisali strokovno definicijo. Na primer, rima ali polni stik, poosebitev ali personifikacija, primera ali komparacija, pesem v prozi, pripovedovanje, dvogovor ali dialog, anafora in epifora in podobno. Tako smo dijakom pokazali, da termini, ki se jih učijo in jih morajo obvladati pri pouku slovenščine, niso zgolj predmet pouka, ampak so nekaj živega, nekaj, česar se sodobni avtorji poslužujejo pri svojem ustvarjanju.
Na otvoritvi razstave so nastopile dijakinje iz 2. b, 1. c in 2. u. Ana Dresler, vokalistka z izjemnim posluhom, in Tjaša Karas, virtuozinja na kitari, sta s srcem in dušo poskrbeli za prijetno glasbeno vzdušje. Ana Nemec je doživeto interpretirala izbrane pesmi in odlomek iz epa Vlada Žabota Sveta poroka.
Poseben del programa je bil namenjen vitezu poezije, pesniku Denisu Škofiču. Nadvse zanimivo in zavzeto je predstavil svoje delo in pesniško ustvarjanje. Prebral nam je nekaj pesmi iz svoje pesniške zbirke Sprehajalec ptic. V čast si lahko štejemo, da je bil Denis Škofič v letošnjem šolskem letu profesor na naši šoli.
Razstavo s plakati so skupaj s knjižničarko, Veroniko Prijol, pripravile Tjaša Vršič, Katja Šonaja, Karin Adanič, Saša Vrbnjak, vse dijakinje iz 2. b, ter Chiara Nidorfer iz 2. a. Pri pripravi vsebinskega dela razstave sta sodelovala še profesorja mag. Saša Pergar in Denis Škofič.
Razstavo si je ogledalo veliko dijakov prvih in drugih letnikov ter nekateri profesorji. Nekaj mnenj iz knjige vtisov: »Všeč mi je razstava, ker je na njej predstavljen profesor Saša Pergar.« Česen, 3. u; »Razstava mi je zelo všeč, ker je izvirna in zanimiva. Ob otvoritvi sva zelo uživali. Glasba je bila prijetna.« dijakinji 1. a; »Všeč mi je estetska postavitev razstave in tudi vsebinsko je lepo zaokrožena. Pohvale avtorjem.« Iva; »Odlično narejena razstava.« Maja; »Razstava mi je zelo všeč, še posebej zato, ker je zraven Denis Škofič.« Maja; »Lepa otvoritev razstave, glasbene točke so jo popestrile, jo naredile še bolj zanimivo. Zelo estetsko postavljeno. Literarno delo profesorje Denisa Škofiča je bilo zanimivo, lepo. Bravo!« vaš 1. a; » Otvoritev razstave je bila prijetna! Uživala sem ob melodijah naših dijakov ter poslušanju odličnih pesmi kolega Denisa Škofiča. Čestitke vsem nastopajočim ter sodelujočim pri uspešni postavitvi razstave! Lepo!« Lidija Kos, profesorica francoščine; »Razstava je bila zelo poučna in zanimivo predstavljena.« K. N.

foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine