fbpx

Novice

Program umetniške gimnazije je dobro zaživel na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer. Dijaki se z veseljem predstavijo širši množici s svojimi stvaritvami. Letošnjo prvo produkcijo so pripravili v petek, 17. januarja 2020. Odličen program so sestavljale gledališke predstave, filmi in razstava fotozgodb.

Kaj pravzaprav je moč? Je sposobnost, da kljubuješ lastni usodi? Ali dispozicija, da svojo voljo uveljavljaš nad voljo drugih? Kdo so naši diktatorji? Komu služimo? Kaj časti sodobni – moderni človek? To so vprašanja, ki so vodila dijake prvih letnikov umetniške gimnazije. Odgovore na njih so prikazali v predstavi Gnezdo Časa.

Za čisto okolje so se zavzeli dijaki 2. letnika s svojimi filmskimi stvaritvami.

Kratki dokumentarec Kmetijstvo in voda prikazuje razlike med intenzivnim in ekološkim kmetijstvom ter skuša odgovoriti na vprašanje, ali je kmetijstvo res tisto, ki onesnažuje vodo.

Kje je postavljena moralna meja v bitki za okolje so se spraševali dijaki v filmu Narava = Človek?

S filmom STRUP so dijaki skušali pojasniti, kaj smo ljudje storili z naravo in da se moramo svojih dejanj najprej zavedati, da jih lahko spremenimo.

Vsak človek ve, da je ohranjanje čistosti narave zelo pomemben del našega življenja, zato so se dijaki 3. letnika umetniške gimnazije odločili, da želijo tudi sami ozavestiti ljudi o podnebnih spremembah in varovanju okolja. Film so posneli v sodelovanju s podružnično osnovno šolo s prilagojenim programom Cvetko Golar Ljutomer v okviru natečaja Bodi dober, bodi kul. Prvotno načrtovano ustvarjanje, pri katerem bi omenjeno tematiko predstavili našim mlajšim kolegom, se je hitro preoblikovalo v medsebojno sodelovanje in spoznali smo, da se lahko mi marsičesa naučimo od njih.

Dijaki 1. letnika so se lotili sestavljanja kratkih fotozgodb. Tudi letos so dijaki 1. u v ta namen dobili pomoč pravega mojstra tega poklica. V okviru projekta SKUM se nam je pridružil profesionalni fotograf, ustvarjalec številnih fotozgodb Luka Dakskobler.

Fotografijo so povezali s snovjo, ki jo dijaki usvajajo pri geografiji in zgodovini, in nastalo je 14 čudovitih zgodb domačih krajev naših dijakov. Od ljubljanskih golobov, velenjskega rudnika do lendavskih goric so se obiskovalci lahko sprehodili v galeriji Anteja Trstenjaka Ljutomer.

Vrhunec večera je bila gledališka predstava dijakov 2. u – Penelopina preja, prirejena po motivih knjige avtorice Margaret Atwood .

Zgodba o Odiseju, ki jo pripoveduje njegova žena Penelopa in njene služkinje. Govori o Penelopinem otroštvu, o njenem življenju … Pripoveduje pa tudi o upanju na Odisejevo vrnitev iz trojanske vojne. Marsikatere bolečine, ki so jih preživljale služkinje, so bile prikrite. Marsikatere resnice so bile prepletene z lažmi. So bile služkinje res nelojalne? Je Odisej res bil junak v pravem pomenu besede? Ali pa je bila morda usoda žensk zamolčana?

Dijaki umetniške gimnazije, smer gledališče in film, so s produkcijo dokazali, da niso samo odlični umetniški poustvarjalci, ampak tudi kritični opazovalci našega časa, ki svoja videnja in čutenja izražajo na različne načine – z igro, skozi fotografski objektiv ali skozi film. In to je bil šele začetek. Na odrske deske bodo letos stopili še z dvema produkcijama. Komaj čakamo.

 foto gfm media

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine