fbpx

Novice

V tem šolskem letu se je 11 dijakinj programa predšolska vzgoja odpravilo v nemško mesto Paderborn. V okviru projekta Erasmus+ so 14 dni opravljale prakso v tamkajšnjih vrtcih, spoznavale mesto Paderborn ter nabrale veliko novih izkušenj.

Za vsakega dijaka je izziv, ko začne opravljati prakso v vrtcu. V tem primeru pa je bil izziv še večji, saj so morale dijakinje vseskozi govoriti nemško ter se sporazumevati tako z otroci, z osebjem vrtca in v okolju, kjer so bivale. Dijakinje so v tem času imele možnost spoznati, kako delujejo nemški vrtci, kako poteka dnevna rutina, čemu dajo v vrtcu več poudarka, s kakšnimi izzivi se soočajo v teh vrtcih, kako je vrtec prostorsko urejen, kakšne so podobnosti in razlike med nemškimi in slovenskimi vrtci …

Kot zanimivost bi navedla, da si otroci zajtrk prinesejo od doma. Potem lahko glede na izbiro svobodno prehajajo od ene dejavnosti k drugi. Na primer: večina vrtcev ima magnet z otrokovo sliko in otrok pritrdi ta magnet k dejavnosti, h kateri želi iti. Prav tako je v Nemčiji veliko več otrok, ki prihajajo iz različnih kulturnih okolij.

Kot zelo pozitivno izkušnjo bi izpostavila, da so bile dijakinje zelo pozitivno sprejete . Otroci so bili iskreno navdušeni nad obiskom iz Slovenije, zavzeto so peli in plesali ob pesmi Ob bistrem potočku je mlin. Vsaka dijakinja je namreč izvedla dejavnost v vrtcu, s katero je predstavila Slovenijo, njene glavne značilnosti ter otroke naučila prej omenjeno pesem.

Kljub temu pa je dijakinjam ostalo dovolj prostega časa, da so si lahko ogledale mesto Paderborn, ki ga imenujejo tudi mesto izvirov. V tem mestu namreč izvira reka Pader, na več mestih lahko najdemo njene izvire, ki se na koncu združijo v reko Pader, najkrajšo nemško reko, ki meri le 4 km. Dijakinjam se je v spomin vtisnila vodička, ki se je samo za njih naučila nekaj slovenskih besed. Posebna izkušnja je bil obisk muzeja Heinz Nixdorf. Dijakinje je najbolj pritegnila posebna razstava ob petdeseti obletnici pristanka na Luni. Na ogled so bili različni pripomočki in vozila, ki jih uporabljajo astronavti, tako da si skoraj dobil občutek, da si na Luni. Poleg tega je v muzeju še stalna razstava od začetka pisave na glinenih ploščicah pa vse do danes, ko pišemo večinoma z različnimi elektronskimi napravami. Zanimivo se je bilo sprehoditi med različnimi telefoni, pisalnimi stroji, računalniki …

Poleg naštetega so si dijakinje ogledale gledališko predstavo Black Rider, obiskale kino ter uživale v spustih po toboganih v bližnjih termah.

Po dveh tednih prakse, ko so se dijakinje zelo dobro spoznale z otroci ter delom v vrtcu, je bilo izmenjave konec. Čeprav so se dijakinje veselile povratka domov, jim je bilo malo žal, da zapuščajo Nemčijo, kjer so bile deležne srčnega gostoljubja. Za vse je bila to nepozabna izkušnja, ki pa brez pomoči projektne partnerice Kerstin Abel, ne bi tako čudovito uspela.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine