fbpx

Novice

Eva Pešti, Maruša Hajdinjak in Rok Jandrašič, vsi dijaki 3. c, so zastopali barve GFML na Euroscoli 2019, ki je potekala v Strasbourgu od 6. do 8. novembra. Euroscole se udeležijo dijaki vseh EU držav, tokrat je prvič manjkala delegacija iz Velike Britanije. Naši dijaki so debatirali v skupini, ki se je ukvarjala s prihodnostjo Evrope. Njihova vizija o prihodnosti EU vključuje enakost med ljudmi, zlasti na področju dostopa do izobrazbe, in enakovrednost glasov vseh državljanov na volitvah. Poleg aktivne udeležbe v EU parlamentu so si dijaki ogledali tudi čudovito staro jedro Strasbourga in se razvajali ob francoski kulinariki. Svoje vtise so strnili takole:

Eva: Euroscola mi je poglobila védenje o pomembnosti udejstvovanja posameznika v tako veliki skupnosti, kot je Evropska unija. V spominu mi je najbolj ostal pogovor z Dimitriosom Papadimoulisom, podpredsednikom Evropskega parlamenta, ki je med drugim omenjal relevantnost reševanja podnebnih sprememb, o čemer se trenutno veliko govori tudi med mladimi. Prav tako sem veliko izvedela o samem delovanju EU, boju proti neenakosti in potrebi po pravičnejši družbi. Nedvomno mi bo v spominu ostal sam ogled mesta Strasbourg, ki ima poseben zgodovinski čar in kulturni pomen, samostojno pohajkovanje po tem središču francoske Alzacije in nakupovanje spominkov ter čokoladic pri lokalnih prodajalcih. Zagotovo bi Euroscolo priporočila drugim zaradi novih spoznanj o družbi in svetu, v katerem živimo, druženja s sovrstniki iz držav po vsej Evropi ter sklepanja novih prijateljstev. Skupaj s spoznavanjem francoske kulture je bila to nepozabna izkušnja, ki se je bom z veseljem spominjala.

 

Rok: Všeč mi je bilo, da sem spoznal toliko edinstvenih ljudi, s katerimi smo si delili mnenje o Evropski uniji in o tem tudi razpravljali. Všeč mi je bilo tudi samo mesto Strasbourg, zgodovina tega mesta in njegova arhitektura. Prav tako ne bom pozabil na veliko novih prijateljskih vezi, ki sem jih tam ustvaril. V Evropskem parlamentu sem se ogromno naučil o samem delovanju parlamenta in o njegovem pomenu v Evropski uniji. Izvedel sem tudi, kaj Evropska unija načrtuje v prihodnosti in kako želi rešiti določene situacije.

 

Maruša: Všeč mi je bilo, da so nas obravnavali kot vse druge poslance. Naše mnenje je bilo pomembno. Izvedla sem več o delovanju Evropske Unije. Evroscoulo bi priporočala, saj je odlična priložnost, da si ogledaš in spoznaš Evropski parlament.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine