fbpx

Novice

Od 9. do 16. novembra 2019 se je v prvič v zgodovini MEP-a v mestu Valletta na Malti odvijala že 51. konferenca Modela Evropskega parlamenta mladih. Sodelovali so gimnazijci iz 28 držav. Slovenijo so pod mentorstvom prof. Mojce Rižnar Nedeljko zastopali: dijaka GFML Andromeda Gabor in Lan Patrick Pal, dijakinji Gimnazije Celje Center: Špela Konda in Ajda Suhoveršnik ter dijakinja Gimnazije Kranj: Manca Kejžar.
Andromeda Gabor je sodelovala v odboru za zaposlovanje in socialne zadeve, kjer so poskušali najti rešitve, kako naj države EU nadzorujejo sodelovalno gospodarstvo, ki ima velik potencial, a mnogo pasti ter poslovne modele kot sta Airbnb in Uber. Prišli so do zaključka, da mladim v EU primanjkuje tako potrebnih delovnih izkušenj kot finančnih sredstev. Potrebno se je zavedati slabih (pomanjkanje varnosti za delavce in potrošnike) in dobrih strani (transparentno poslovanje, takojšnje plačilo, enostavna obdavčitev) sodelovalnega gospodarstva. Ta odbor je predlagal naslednje rešitve: poudariti poklicno svetovanje v šolah, ozaveščati o nezaposlenosti ter o dobrih in slabih plateh skupnega gospodarstva za prebivalce EU, uvesti Flexicurity sistem, ki združuje prilagodljivost z varnostjo, nadaljevati z iniciativami, kot je npr. Youth Guarantee. Resolucija je bila sprejeta in poslana v Bruselj.
Lan Patrick Pal je bil delegat v odboru za okolje in javno zdravje. Predlagali so naslednje rešitve: znižanje davkov podjetij, ki imajo manjše izpuste ogljika in ogljikovih spojin, preprečiti prekomerne izpuste metana z ozaveščanjem o preveliki proizvodnji živalskih produktov. Predlagali so vzpostavitev globalne povezave znanstvenikov, ki bi nadzorovali in svetovali podjetjem o tem, kako izboljšati ogljični odtis, finančno podpirati programe za ohranjanje biodiverzitete, še posebej v morskih habitatih. Njihov predlog je tudi bil spodbujati uporabo predelovanja metana za proizvodnjo bioplina ter spodbujati uporabo CCS za zmanjšanje emisij CO2. Nujno je podpirati bolj okoljsko učinkovit promet: podzemne, tramvajske povezave v mestih, kolesarske steze, več električnih polnilnih postaj. Tudi ta resolucija je bila sprejeta in prav tako poslana v Bruselj.
Vrhunci te mednarodne konference so bili naslednji: 9 sprejetih resolucij od desetih, kar je absolutni rekord v zgodovini MEP-a. Respect!
Delegate in njihove profesorje ter slavnostne goste je nagovoril sam predsednik Republike Malte gospod George Abela. Nepozabno!
Celotno petčlansko predsedstvo MEP Malta ob čustvenih nagovorih na zaključni slovesnosti ni moglo zadržati solz. Nigel. Matt, Maria, Chiara in Clara – hvala za prisrčnost in gostoljubje! Vožnja v Mattovem Fordu Ka zadnji večer je zmagala!
Zastor za konferenco je dvignila koordinatorica MEP Malta, Isabelle Mallia. Program MEP Malta je bil fascinanten: Valletta, Sliema, Bugibba, Triton, gledališče Manoel, Parlament, vožnja z ladjico, Pomorski muzej, zaliv St. Paul, Evropska hiša, St. Julians, Vittoriosa, Mdina, Kalkara, Rabat, jahte v pristanišču in še in še… Spomini na poletje so spet oživeli!
Še posebej so se nas, udeležencev, dotaknile besede direktorice Agencije Zghazagh gospe Miriam Teuma, ki nas je domov pospremila z besedami:« Življenje včasih reče DA, včasih pa reče NE. Tokrat nam je reklo DA. Skupaj smo preživeli nepozaben teden, lepe spomine nanj nosite s sabo, kamorkoli boste šli.«
Mojca Rižnar Nedeljko

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine