fbpx

Novice

Dijaki prvega letnika splošne gimnazije so opravili vsakoletno kulturno spoznavanje naše prestolnice. V ta namen so si ogledali stalno zbirko v Narodni galeriji, kjer so lahko v živo doživeli in občudovali likovna dela, ki so nastala med srednjim vekom in devetnajstim stoletjem. Pristno srečanje z originalno umetnino je seveda vse kaj drugega, kot prepoznavanje del v učbeniku ali na projekciji. Izvedeli so tudi marsikaj o naročnikih likovnih del v tem času in o oblikovnih značilnostih določenega obdobja. V Moderni galeriji so ob ogledu umetnin nastalih v 20. stoletju spoznavali družbene okoliščine nastanka določenih umetnin in nove tehnike in pristope v likovni umetnosti. S tem so poglobili in utrdili že v šoli pridobljeno znanje tako pri urah umetnosti kot tudi zgodovine. Knjižnično-informacijska znanja so jim v strnjeni obliki predstavili v NUK-u, kjer so jih seznanili s hrambo, zbiranjem in izposojo knjižničnega gradiva ter z zgodovino nastanka in oblikovanja Nacionalne univerzitetne knjižnice. Poudarili so tudi velik arhitekturni Plečnikov pečat, ki je v svoje delo vključeval številno simboliko in ni ničesar prepuščal naključju.

Točke ogledov smo medsebojno povezali z vodenim sprehodom po Ljubljani, med katerim je vodnik, poleg pomembnih stavb in inštitucij, predstavil zgodovinski pregled raznovrstnih migracij v mestu vse od Trubarjevih časov in do danes.

Namen celotne ekskurzije je bila tudi krepitev lastne narodne identitete ter hkrati sprejemanje drugačnosti, medkulturnosti, ki lahko naše življenje le bogati.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine