fbpx

Novice

Dijaki predšolske vzgoje si bodo v sklopu Lutkovnega abonmaja tudi v tem šolskem letu ogledali 5 predstav. Na ta način bodo pobliže spoznali elemente lutkovno-gledaliških predstav, s katerimi se srečajo pri pouku v 3. letniku. Takrat se namreč tudi sami lotijo priprave lutkovne ali gledališke predstave, s katero nastopajo in razveseljujejo otroke pomurskih vrtcev.

Zgodbo za prvo predstavo oz. lutkovni muzikal Super Brina, ki so si ga ogledali dijaki, je napisal vsestranski umetnik Joseph Nzobandora – Jose, ki je širši javnosti najbolj znan kot del raperskega dueta Murat&Jose. Je tudi ustanovitelj gledališča MalihVelikih v Ljubljani, ki je tokrat gostovalo v Ljutomeru. Prav tako je Jose režiser predstave in poleg Ane Ruter še igralec. Dramaturgijo je prevzela Tjaša Jerak, glasbo sta dodala Murat&Jose, Jose je prispeval tudi songe. Lutke je izdelala Neva Vrba, ki je bila tudi scenografka, koreografinja je bila Tjaša Jerak.

Zgodba govori o deklici Brini, ki že veliko zna: zna brati, pisati, šteti pa tudi računanje ji gre zelo dobro od rok. Še raje pa se igra s svojim mačkom Zdenkom. Z njim gre skoraj vsak dan do hiške na drevesu blizu gozda. To drevo je nekaj posebnega. Zasadila ga je Brinina babica in ga podarila Super Brini za njen rojstni dan.

Zgodba se zaplete, ko pohlepni Zlatoljub odkrije zlato, ki leži natanko pod Brininim drevesom. Zlatoljub se ga hoče na vsak način polastiti, Brina pa se mu seveda upre. Odvije se boj med dobroto, ki jo pooseblja deklica Brina, in sebičnostjo, ki jo predstavlja Zlatoljub, eden od mnogih obsedenih iskalcev sodobnih vrednot – uspeha in bogastva. Ob srečanju z Brino Zlatoljub na koncu spozna, da sledi napačnim idealom, saj si želi le biti ljubljen in imeti prijatelje, pot, ki jo ubira, pa ga pelje stran od cilja. Dobrota ima namreč čudežno lastnost, da se tisti, ki so je deležni, lahko spremenijo in postanejo dobri.

Igrano lutkovni muzikal je zasnovan delno interaktivno, saj otroke spodbuja k aktivnemu sodelovanju: otrokom se zastavljajo tudi neposredna vprašanja, na katera odgovarjajo, v glasbenih delih pa se otroci pridružijo predstavi še s petjem in ploskanjem.

Ob naslovu smo se vprašali, zakaj je Brina super, kaj je njena super moč. Vse to smo izvedeli v toku predstave: Brina je Super Brina, ker rešuje uganke in premetanke in ker se reši iz vsake nastavljene zanke. Brina je Super Brina, ker računa in piše, bere in riše. Brina je Super Brina, ker vsakemu pomaga, tudi če je zgaga. Brina je super Brina zato, ker nam pokaže, zakaj sta prijateljstvo in medsebojna pomoč pomembnejša od sebičnosti ter pehanja za uspehom in bogastvom.

Predstava je zgodba o prijateljstvu kot eni najpomembnejših vrednot, pomembnejši od materialnih dobrin. Prijateljstvo se vzpostavi in ohranja z medsebojno pomočjo in deklica Brina nam daje zgled, kako biti pravi prijatelj.

Fotografija: Sititeater

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine