fbpx

Novice

Dijaki drugih letnikov splošne gimnazije so se tudi letos odpravili na obvezno strokovno ekskurzijo v Idrijo. Pot so začeli ob zgodnjih jutranjih urah, da so si uspeli ogledati vse znamenitosti, ki jih ponuja mesto Idrija, mesto Unesco-ve dediščine.
V skupinah so si ogledali Antonijev rov, kjer so jim s pomočjo kratkega filma in improviziranega dela rudarjev v rovih zelo natančno in zanimivo predstavili 500-letno tradicijo rudarstva. Ogledali so si še topilnico živega srebra, kjer so v delavnicah raziskovali lastnosti živega srebra in se sprehodili po majhnem muzeju omenjene kovine. Naslednja točka je bila tipična rudarska hiša, kjer jih je presenetilo dejstvo, da je skoraj celotna hiša iz lesa, razen kuhinjskega dela in kleti. Na koncu potepanja po Idriji so si dijaki ogledali še kamšt, nekdanjo rudniško črpalko vode z največjim ohranjenim lesenim vodnim kolesom v Evropi.
Dijaki so na ekskurziji poglobijo znanje kemije, fizike in si z zgodovinskega stališča ogledali drugi največji rudnik živega srebra na svetu. Po okrepčilu so se utrujeni, polni žuljev, novih izkušenj in znanja odpeljali nazaj proti Ljutomeru.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine