fbpx

Novice

Štirje najboljši debaterji iz Slovenije so v letošnjem državnem finalu intenzivno razpravljali o spornem vprašanju: Soll der ÖPNV in Slowenien massiv ausgebaut werden? Komisijo je s svojimi retoričnimi sposobnostmi najbolj prepričal Erik Hauzer, dijak naše gimnazije. Kot zmagovalec bo Slovenijo oktobra zastopal na mednarodnem tekmovanju Jugend debattiert international v Budimpešti.
V razpravi ni šlo le za to, kdo ima več znanja, temveč tudi za to, da se zna pošteno in strokovno odzvati na mnenja drugih. Pomembno je bilo torej dobro prisluhniti, se vživeti v nasprotno stališče, vendar ga tudi ponovno pretresti in z argumenti podpreti svoje stališče.
Tudi letos smo se na debato pripravljali celo šolsko leto. Šolsko tekmovanje je bilo aprila in je potekalo na trditev: Soll die Matura abgeschafft und durch Aufnahmeprüfungen ersetzt werden? Kot zmagovalca šolskega tekmovanja sta se Robertina Djačkaj in Erik Hauzer udeležila tedna za zmagovalce v nemškem mestu Passau. Polfinale je potekalo v Ljubljani na trditev: Soll die Verwendung von Anglizismen im Slowenischen reguliert werden?
S projektom Jugend debattiert international se krepi vloga razprave kot sredstva demokratične komunikacije in spodbuja aktivna večjezičnost v Evropi. Skupno se ga udeležuje približno 2500 dijakov 150 šol iz dvanajstih držav srednje in vzhodne Evrope. V Sloveniji tekmovanje poteka že od leta 2016. Gimnazija Ljutomer pri tem sodeluje že od samega začetka. Z nemško debato bomo nadaljevali tudi naslednje šolsko leto, saj je vse več zanimanja. Uspeh kaže, da z razlogom.

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine