fbpx

Novice

Demokracija potrebuje državljane, ki postavljajo kritična vprašanja, povedo svoje mnenje, a tudi poslušajo ter se z mnenji drugih soočajo pošteno in objektivno. Te temeljne spretnosti posreduje Jugend debattiert international kot edino mednarodno nemško govoreče debatno tekmovanje za dijakinje in dijake v srednji in vzhodni Evropi. Nemška debata se na GFML izvaja v času ur OIV, kjer dijaki spoznavajo temeljne sporazumevalne kompetence ter vadijo javno nastopanje.

V tem šolskem letu je Goethe Institut prvič organiziral trening za zmagovalce. Erik Hauzer, dijak 2. letnika, je o srečanju zapisal:
»Letos sem se z Robertino Djačkaj (1. a) v okviru projekta JDI udeležil enotedenskega treninga za zmagovalce v nemškem Passau. Na pot smo se odpravili z vlakom, kjer sem spoznal debaterje iz drugih slovenskih šol, s katerimi smo se hitro spoprijateljili. V Passauu smo spoznali še drugo skupino debaterjev z Madžarske. Skupaj nas je bilo le 16. Ker smo prvi dan prispeli pozno, smo ga izkoristili za spoznavanje.

Naslednje tri dni smo se pripravljali na državni debatni turnir. Ponovno smo predelali strukturo debate. Ure so bile zelo dobro pripravljene in so zato hitro minile. Predavatelja sta bila naravna govorca nemščine in vsako uro sta naredila zanimivo ter zabavno. Vsak dan smo imeli štirikrat vaje, in sicer vsakokrat po uro in pol, nato pa 30 minut odmora ali kosilo. Zvečer smo imeli dovolj časa za druženje. Lahko smo šli v mesto, ki je bilo oddaljeno tri minute hoje po stopnicah. Prvi dan je bil organiziran voden ogled mesta Passau. Dom, v katerem smo bivali, je ležal na hribu, bil je gradu. Prosti čas smo lahko preživeli v senci dreves ali na toplem soncu, če je vreme to dopuščalo.

V tem tednu sem sklenil nova prijateljstva, katerih se bom z veseljem spominjal. Slovenske debaterje bom spet srečal 23. 5. v Ljubljani na polfinalu nemške debate, česar se že zelo veselim. Veselim se ponovnega srečanja z njimi, tudi če bomo na nasprotnih straneh mize.

Ta izkušnja mi ni podarila samo večjega znanja iz nemške debate, ob vsem tem sem sklenil nova prijateljstva, ki segajo tudi v sosednjo Madžarsko. Če hočete tudi vi doživeti kaj podobnega, se prijavite pri profesorjih nemščine na debato in poglejte, kam vas bo to pripeljalo.«

Zadnje novice

VEČ NOVIC PRIDRŽITE "SHIFT" ZA VSE PRIKAŽI VSE

Aktualne video vsebine

Nove fotografije

Avdio vsebine